Kritiek op brand in woontoren neemt toe: "Doodslag door nalatigheid"

Terwijl het dodental van de brand in een woontoren in Londen oploopt, neemt de kritiek toe op de omstandigheden waarin de ramp kon ontstaan. Een Londens parlementslid reageerde snoeihard op de BBC. "Het is totaal, totaal onaanvaardbaar dat Groot-Brittannië toestaat dat dit gebeurt en dat mensen op deze manier sterven."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bewoners, kranten en politici wijzen de beheerder van het gebouw met de vinger, die zou hebben nagelaten om maatregelen te treffen over de brandveiligheid. Bewoners van Grenfell Tower hadden al jarenlang gewezen op ontoereikende brandvoorzieningen. "Alleen een catastrofale gebeurtenis zal de risico's in deze toren in de aandacht brengen", schreef een actiegroep vorig jaar nog. 

Maar Grenfell Tower is geen alleenstaand geval. Londen heeft talloze woontorens uit de jaren 70, waar het met de brandveiligheid meer dan waarschijnlijk niet veel beter is gesteld.

"Totaal onaanvaardbaar dat Groot-Brittannië dit toestaat"

Labour-parlementslid David Lammy uit Tottenham, reageerde vanmorgen snoeihard bij de Britse omroep BBC. Het is geen toeval dat deze ramp gebeurde in een woontoren met grotendeels arme bewoners, zei hij. Grenfell Tower ligt dan wel in de chique wijk Kensington, het is een sociale woontoren.

"Dit is de rijkste wijk in ons land, die zijn inwoners op deze manier behandelt. We zouden het moeten noemen wat het is: doodslag door nalatigheid. Dát is het. Eerlijk gezegd zouden er aanhoudingen moeten komen, want het is een schande."

(lees verder onder de tweet)

De politieke wereld is zich bewust van de problemen in de sociale woonwijken, zei Lammy nog. "Velen van ons zijn in de aanloop naar de verkiezingen gaan aankloppen in sociale woningen en op de hoogste verdiepingen van woontorens. Als politici weten we dat de voorwaarden in dit land onaanvaardbaar zijn."

Veel van de woontorens die in de jaren 70 zijn opgetrokken, zouden beter vernield worden, vindt Lammy. "Ze hebben geen makkelijke nooduitgang, ze hebben geen brandblusinstallatie met sproeikoppen. Het is totaal, totaal onaanvaardbaar in Groot-Brittannië dat wordt toegestaan dat dit gebeurt en dat mensen op deze manier sterven."

Kritiek op May die niet langsgaat bij getroffen bewoners

"Als er lessen kunnen worden getrokken uit de brand, zullen we dat doen en dan zullen er ook maatregelen worden genomen", zei de Britse premier Theresa May gisteren in een eerste reactie.

Ze drukte haar dankbaarheid voor de reddingsdiensten, die ze vanmorgen ook ging begroeten. May sprak ook haar medeleven met de getroffen bewoners uit, maar ze ging niet langs in de opvangcentra waar zij verbleven. Bewoners van Grenfell Tower en vrijwilligers in de centra namen haar dat kwalijk.

(lees verder onder de tweet)

De pas aangestelde stafchef van May, Gavin Barwell, wordt intussen ook met de vinger gewezen. Toen hij als minister bevoegd was voor sociale woningen, werd een rapport over brandveiligheid op de lange baan geschoven.

Meest gelezen