May gelast volledig openbaar onderzoek naar brand in woontoren

De Britse premier Theresa May vordert een diepgaand onderzoek naar de grote brand gisteren in een woontoren in Londen. "De mensen willen antwoorden, en ze hebben absoluut gelijk", zei May. Ze beloofde ook dat alle mensen die hun appartement in de brand zijn kwijtgeraakt, opnieuw een woning in Londen zullen krijgen.
AFP or licensors

May gelast een openbaar onderzoek naar de ramp in de woontoren, waarbij al zeker 17 mensen om het leven zijn gekomen. "Mensen verdienen antwoorden. Het onderzoek zal die geven", zei de Britse premier in een statement.

"Op dit moment willen mensen antwoorden, en ze hebben absoluut gelijk. Daarom vraag ik vandaag een volledig openbaar onderzoek naar deze ramp. We moeten weten wat er gebeurd is. We hebben een verklaring nodig. Dat zijn we verschuldigd aan de families, aan de mensen die geliefden, vrienden en hun thuis verloren."

Politieke experten gaan ervan uit dat het onderzoek in de lijn zal liggen van eerdere soortgelijke onderzoeken. "Het zou kunnen dat een rechter het onderzoek leidt", zegt specialist Norman Smith van de BBC. "Meer dan waarschijnlijk zal de bewijsvoering in het openbaar worden gehouden. De gemeente, de bouwbedrijven, de aannemers, maar ook de huurders en sommige verwanten van slachtoffers zullen gehoord worden."

Labour-frontman Jeremy Corbyn, die net als Theresa May vandaag een bezoek bracht aan de plaats van de ramp, verwelkomt het voorstel voor een onderzoek, maar zegt dat de bewoners hulp moeten krijgen om zeker te zijn dat ze rechterlijk vertegenwoordigd zijn.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Theresa May sprak na haar bezoek sprak ook nog eens haar waardering en bewondering voor de hulpdiensten uit, en voor de hele gemeenschap. "Op een moment als dit is de reactie van de gemeenschap buitengewoon gewoon geweest. Het toont aan met wat een geweldige kracht mensen reageren op een tragedie als deze."

De premier beloofde ook dat de regeringen alle nodige inspanningen zal doen om te garanderen dat de mensen die hun appartement in de brand kwijtraakten, opnieuw in Londen zullen kunnen wonen, zo dicht mogelijk bij hun vroegere woonplaats.

Meest gelezen