Met vragen over je levenseinde kan je voortaan terecht in de apotheek

Je zit met vragen over je levenseinde en je weet niet goed waar je ermee terecht kan. Voortaan kan je daarvoor terecht in alle apotheken in Vlaanderen en Brussel, waar de gratis brochure LEIFplan verkrijgbaar is. Professor Wim Distelmans gaf vanavond uitleg in "Van Gils en Gasten" op Eén.

"Er zijn heel wat mensen die op het einde van de rit zitten en niet goed weten welke de mogelijkheden in België zijn", zegt Distelmans. Hij is kankerspecialist, professor palliatieve geneeskunde en voorzitter van de euthanasiecommisie. 

"We proberen uit te leggen hoe het juist zit", zegt Distelmans. Hij wijst op het onderscheid tussen een euthanasieverklaring, die je bijvoorbeeld kan invullen op het moment dat je ongeneeslijk ziek bent en waarbij je zelf bepaalt wanneer het stopt, en een wilsverklaring. Vooral die laatste verklaring noemt Distelmans belangrijk.

"Je weet nooit wat je kan overkomen." Hij noemt een voorbeeld: je hebt een ongeluk waardoor je in een onomkeerbare coma raakt. Als je in zo'n geval een wilsverklaring hebt waarin je verklaart welke behandelingen je eventueel niet meer wil, dan weet de spoedarts meteen duidelijk wat je wel of niet wil en kan hij daarnaar ook handelen. "Je kan je niet voorstellen welke drama's er soms gebeuren ", legt Distelmans uit.

De wilsverklaringen in het LEIFplan zijn door LEIF samen met de steun van minister van Volksgezondheid Maggie De Block en de Koning Boudewijnstichting opgesteld en op correctheid nagelezen door juristen van de FOD Volksgezondheid.

Meest gelezen