Poetin biedt ontslagen FBI-baas Comey asiel aan tijdens vragenmarathon

De Russische president Poetin heeft voormalig FBI-baas James Comey met klokkenluider Edward Snowden vergeleken. Hij suggereerde dan ook dat Rusland Comey politiek asiel kon bieden. Met dit voorstel trok Poetin de aandacht voor zijn jaarlijkse vragenmarathon.

Meer dan twee en half miljoen vragen werden ingezonden voor de vijftiende editie van ‘Directe Lijn’. Uit heel Rusland ontving president Poetin vragen over uiteenlopende thema’s. Een kleine selectie daarvan probeerde hij in vier uur te beantwoorden. De meest opmerkelijke uitspraak van Poetin ging over Comey.

Relaties met de VS: Asiel voor Comey en Amerikaanse russofobie

“Vreemd dat iemand van de geheime inlichtingendienst zijn gesprekken met de president noteert en dan doorgeeft aan de media.” Met deze brug maakte Poetin de vergelijking tussen de voormalige directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst Comey en klokkenluider Edward Snowden. Daarna voegde Poetin er sarcastisch aan toe dat Rusland bereid zou zijn om Comey politiek asiel te verlenen.

Poetin benadrukte daarbij dat Comey nog geen enkel bewijs heeft geleverd dat Rusland zich heeft gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De hele heisa rond die kwestie deed Poetin af als louter “een interne, Amerikaanse politieke strijd”.

De Russische president kreeg tijdens de uitzending ook een vraag van een Amerikaan over hoe hij moest omgaan met de “russofobie” in de VS. Echte tips gaf Poetin niet mee, maar hij zei wel dat hij de Verenigde Staten niet als vijand beschouwde. “Er is russofobie in Amerika, maar er zijn ook heel veel vrienden van Rusland in Amerika”. Hij zei ook dat samenwerking met de VS noodzakelijk is voor verschillende problemen, zoals het conflict in Syrië, wereldwijde armoede en het klimaat.

Buitenlands beleid: Syrië en sancties

Naast de turbulente Russisch-Amerikaanse relaties kwamen ook andere wereldproblemen aan bod. Zo sprak Poetin onder meer over Syrië. Het is de bedoeling dat het Syrische leger bekwamer wordt, opdat Russische troepen kunnen terugkeren naar de bestaande Russische bases in het land. Waar nodig, zou de Russische luchtmacht steun bieden.

De schuld voor de sancties wilde Poetin niet linken aan de annexatie van de Krim. “Ze zouden iets anders gevonden hebben om Rusland klein te houden, had de Krim er niet geweest”, voegde hij eraan toe. Hij benadrukte ook dat Rusland alleen sancties zou opheffen, indien het Westen dat ook zou doen.

Recessie voorbij, maar veel problemen in Rusland

Poetin begon optimistisch over de economische toestand in Rusland. De recessie zou voorbij zijn en Rusland gaat een periode van economische groei tegemoet. De vele vragen van burgers in lastige economische situaties toonden echter dat er nog veel problemen zijn: zieke mensen kunnen niet altijd de juiste medicijnen verkrijgen, anderen klaagden over hun lage salarissen en mensen getroffen door natuurrampen moeten soms lang op hulp wachten.

De betogingen van de laatste maanden kwamen maar even ter sprake. Poetin zei dat dergelijke betogingen bij een democratisch systeem horen, maar dat diegenen die de regels overtreden verantwoording moeten afleggen. Dit is een verwijzing naar Aleksej Navalny, die gearresteerd werd omdat hij de afspraken omtrent de betogingen niet zou nagekomen zijn.

Poetins plannen voor de toekomst

Uit een aantal scherpe SMS-vragen die tijdens de strak geregisseerde uitzending op het scherm verschenen bleek dat sommigen genoeg hebben van Poetin als president: “wanneer treedt u af?” en “heel Rusland vindt dat u al te lang op uw troon zit.”

Eén cruciale vraag liet Poetin onbeantwoord: of hij voor een nieuw ambtstermijn als president zou gaan. Hij zei enkel dat de kiezers moesten beslissen over zijn opvolger. Deze moet verzekeren dat de Russen opnieuw betere inkomens krijgen.

Meest gelezen