PowNed alsnog vervolgd voor uitzending privé-afspraken oud-burgemeester Maastricht

De controversiële Nederlandse omroepvereniging PowNed wordt alsnog vervolgd voor het uitzenden van beelden van oud-burgemeester Onno Hoes van Maastricht tijdens een seksueel getinte privé-afspraak met een jongere man. Hoes raakte zijn baan kwijt na de commotie die de uitzending veroorzaakte.

Hoes had in een zogeheten Artikel 12-procedure om vervolging van PowNed en de man gevraagd. Het gerechtshof in Amsterdam vindt het verzoek van Hoes terecht en geeft het Openbaar Ministerie opdracht tot vervolging. Zo zullen er medewerkers van de omroep die bij het item betrokken worden, als getuige worden verhoord.

"De rechter moet nu een belangenafweging maken tussen de conflicterende grondrechten: het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het recht op vrijheid van meningsuiting", aldus het hof in de belangenafweging.

Stiekeme opnames

De voormalige burgemeester had in oktober 2014 twee afspraakjes met een jonge student. Bij die afspraken in Hilversum en Maastricht zijn stiekem opnames gemaakt. Die gingen twee maanden later op antenne.

Hoes was destijds getrouwd met presentator en musicalman Albert Verlinde. Dat huwelijk strandde uiteindelijk.

Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Amsterdam al dat PowNed een schadevergoeding moet betalen aan Hoes en de beelden niet had mogen uitzenden. PowNed maakt deel uit van het publieke bestel in Nederland.

Hoes (56) is lid van de rechtsliberale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Hij was van 1 november 2010 tot 1 juli 2015 burgemeester van Maastricht in het zuidoosten van Nederland.

Meest gelezen