Roamingkosten binnen EU vallen weg - wat betekent dat concreet voor u?

Na tien jaar van bakkeleien mogen -vanaf vandaag- telecomoperatoren in de Europese Unie niets extra meer aanrekenen voor roaming. Dat zijn extra kosten wanneer u mobiel surft, belt of sms't in het buitenland. De dure factuur na een vakantie moet daarmee tot het verleden behoren dankzij een Europese wet. Voor operatoren gaat dan weer een melkkoe op stal. We zetten kort op een rij wat de wet voor u concreet betekent.

Wat treedt er vandaag juist in werking?

U kunt in het buitenland bellen, sms'en of surfen alsof u thuis bent, dus aan hetzelfde tarief als in België. U betaalt geen roamingkosten meer. "Roaming like at home" geldt in de hele Europese Unie, inclusief de eilanden die bij een lidstaat horen. Met drie andere landen is een overeenkomst gesloten: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Zwitserland en Turkije doen niet mee. Het Verenigd Koninkrijk voorlopig nog wel.

Opgelet: het einde van de roamingkosten betekent niet dat bellen vanuit België naar het buitenland voortaan niets extra kost. Als u vanuit ons land naar Frankrijk belt, dan blijft dat een duurder internationaal gesprek. Een bizar gevolg hiervan: als u met een Belgisch mobiel nummer vanuit Frankrijk naar Duitsland belt, dan zal dat goedkoper zijn dan wanneer u vanuit België naar Duitsland belt. "Wanneer je in je eigen land bent, zit je op het netwerk van je eigen operator. En daar gaat deze Europese wet niet over. Kennelijk zijn de operatoren niet bereid om die kosten voor internationaal bellen zomaar af te schaffen zonder dat een wet hen daartoe verplicht", aldus VRT-journalist Rob Heirbaut.

Gaan vooral de Zuid-Europese telecomoperatoren het voelen?

De telecomoperatoren hebben zich tegen de Europese wet geweerd als een duivel in een wijwatervat. "Het is een enorme inkomstenverlies voor die jongens", zegt digitaal expert Luc Blyaert. "Zij hebben altijd geargumenteerd dat ze zware investeringen moeten doen in hun netwerken." En het zijn -verrassend genoeg- niét de zuiderse telecomoperatoren die het zullen voelen op de boekhoudkundige balans, maar eerder eigen telecomoperatoren zoals Proximus.

"De meesten (de Belgen, red.) gaan elk jaar twee tot drie weken op vakantie en gaan mogelijk naar Italië, Frankrijk, Spanje of Portugal. Maar wat doen we het eerst als we de grens overgaan? We controleren meteen of die roamingknop wel uitstaat! En eens we ter plekke zijn: gaan we zo snel mogelijk wifi zoeken, in de bar, op hotel of op de camping. Eigenlijk gebruikt de gewone consument weinig van die roamingkosten die nu wegvallen", stelt Blyaert.

Wie gebruikt die roamingknop nu het meeste? "De zakenlui, de mensen die business doen in het buitenland en die altijd bereikbaar moeten zijn voor hun bedrijf. Uiteindelijk denk ik dat we in België waar Brussel het centrum is van heel wat Europese instellingen, dat operatoren zoals Proximus of Telenet het véél meer zullen voelen."

Dat inkomstenverlies zullen de telecomoperatoren willen compenseren. "Een aantal operatoren hebben pro-actief gereageerd: zij hebben de tarieven al verhoogd", zegt Blyaert.

Kan u beter een goedkoop buitenlands abonnement nemen?

Telefoonabonnementen zijn duur in België, in vergelijking met andere landen. Is het daarom geen idee om in het buitenland een abonnement te nemen?

"Lijkt zeer aantrekkelijk, maar de telecomoperatoren zijn als de dood dat je in het buitenland een goedkoper abonnement zou nemen en daardoor goedkoop zou bellen en surfen. Ze hebben dus een barrière ingebouwd: als de telecomoperator merkt dat je na vier maanden meer in het buitenland zit, en belt en surft, dan kan je een toeslag aangerekend krijgen. En die toeslag kan oplopen", aldus Blyaert.

Meest gelezen