Tot 3.000 stuks bagage niet vertrokken door stroomonderbreking op Brussels Airport

De luchthaven van Zaventem is vannacht getroffen geweest door een grote stroomonderbreking. Op Twitter meldden vanochtend verschillende mensen dat ze niet binnen konden op de luchthaven of hun vliegtuig op de tarmac niet konden verlaten. Rond 6.30 uur was de stroomstoring dan opgelost. Bij Brussels Airlines, de grootste vliegtuigmaatschappij op Zaventem, hebben zo'n 50 vluchten een vertraging van meer dan een uur opgelopen en werden 5 vluchten geannuleerd. Ook zijn 2.000 tot 3.000 stuks bagage niet vertrokken.
Reizigers worden in groepjes van 40 opnieuw binnengelaten op Zaventem.

Mensen worden sinds 6.40 uur in groepjes van 40 naar binnengelaten. De eerste reizigers staan al aan de incheckbalie. De stroomonderbreking begon even vóór 5 uur deze nacht. Dat zegt woordvoerster Anke Fransen op Radio 1. "De noodgeneratoren hebben het overgenomen. Niet álle systemen konden daar meteen op draaien waardoor bijvoorbeeld de bagage manueel moest afgehandeld worden. Dat geeft natuurlijk vertragingen", zegt Fransen. Bij Brussels Airlines, de grootste vliegtuigmaatschappij op Zaventem, zijn 2.000 tot 3.000 stuks bagage niet vertrokken.

Alle vluchten hebben door de stroomstoring een vertraging. Bij Brussels Airlines hebben zo'n 50 vluchten een vertraging van meer dan een uur opgelopen. Ook werden er vijf vluchten geannuleerd. Klik hier voor het hele overzicht. "We proberen de vertragingen weg te werken. We vragen aan passagiers die vandaag een vlucht hebben om op tijd -op het normale uur- te komen", aldus Fransen. Vliegtuigmaatschappij Brussels Airlines roept mensen op om zoveel mogelijk "light" te reizen. "Kies in de mate van het mogelijke enkel voor handbagage", klinkt het.

(lees verder onder de video)

Reizigers op Zaventem: "Totaal gebrek aan informatie"

Buiten blijven staan? Brandveiligheid gaat voor

Sporza-collega Inge Van Meensel stond vanochtend met haar cameraploeg vast op Zaventem. Zij stond op het punt om op reportage te vertrekken naar Alicante met triatlete Sofie Goos, maar kon omstreeks 6 uur de luchthaven niet binnen. "Het is bizar. Iedereen denkt natuurlijk meteen aan een terreuraanslag, maar dat is het geval niet", omschreef Van Meensel de situatie. Zij stelt dat de passagiers buiten niet meteen verwittigd werden en dus een hele poos in het ongewisse werden gelaten.

"In principe loopt daar personeel rond, maar als het over honderden mensen gaat dan kan niet alle informatie iedereen meteen bereiken. De reden waarom mensen moeten buiten wachten, is brandveiligheid. Een gebouw heeft altijd een maximumcapaciteit", benadrukt Fransen.

Hoogspanningsnetbeheerder Elia bevestigt de grote stroomonderbreking en stelt dat twee stroomcabines op de terreinen van Brussels Airport het lieten afweten waardoor onder meer de verlichting op de vertrek- en landingsbanen niet werkte.

Reizigers worden nu met mondjesmaat binnengelaten in het luchthavengebouw, meldt onze collega Joppe Matyn die ter plaatse is. De luchtvaartmaatschappijen zouden ook aan het overleggen zijn welke stappen ze kunnen ondernemen.

Ook vorig jaar een grote stroomonderbreking

Bijna een jaar geleden kampte Brussels Airport ook met een stroomonderbreking. Het technische probleem duurde een tweetal uur met vele vertragingen én ellenlange rijen aan de incheckbalies tot gevolg. Grote boosdoener bleek toen een defecte hoogspanningscabine te zijn. Ook traden toen de noodgeneratoren in werking, maar enkele schakelaars tussen de generatoren en de operationele systemen werkten niet goed.

Meest gelezen