Trump wil de regels tegenover Cuba weer aanscherpen

De Amerikaanse president Donald Trump wil de reisbeperkingen in verband met Cuba weer strenger maken en zakendeals beperken met Cubaanse firma's die door het Cubaanse leger worden gecontroleerd. Volgens het persagentschap Reuters blijkt dat uit een presidentiële ontwerpnota die verschillende mensen hebben kunnen inkijken. Vrijdag zal Trump zelf meer duidelijkheid geven.

Trump wil zijn Cuba-beleid officieel toelichten tijdens een toespraak in Miami. Veel details over wat hij daar gaat zeggen zijn er nog niet, maar grosso modo wil hij een aantal hervormingen terugschroeven die zijn voorganger Barack Obama had doorgevoerd.

Onder Obama zijn de Cubaans-Amerikaanse betrekkingen flink verbeterd, waarmee een eind was gekomen aan decennia van politiek isolement van Cuba. Amerikanen kunnen sindsdien vrijuit naar Cuba reizen - wat daarvoor ten strengste was verboden - en Amerikaanse bedrijven kregen de kans om zaken te doen met Cuba.

Die grotere openheid tegenover Cuba is een doorn in het oog van de vele Cubaanse vluchtelingen in Miami, die sinds de jaren 60 hun toevlucht hebben gezocht in de kapitalistische VS, wég van het communistische regime in Havana. De Cubaanse inwijkelingen stemmen meestal in grote mate voor de Republikeinen. 

Trump wil de openingspolitiek van Obama blijkbaar gedeeltelijk terugschroeven, zoals hij bijvoorbeeld vorige maand heeft beslist om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen en dus ook een beslissing van zijn voorganger terugdraaide.

Hoe streng de nieuwe Amerikaanse Cuba-politiek wordt, is nog niet duidelijk. Hoe dan ook lijkt een opheffing van de nu al decennia durende economische blokkade tegen Cuba weer verderaf dan ooit.

Ook maatregel die ouders zonder papieren beschermt, geschrapt

President Trump heeft nog een andere maatregel van zijn voorganger Obama geschrapt, het zogenoemde DAPA-programma, Deferred Action for Parents of Americans. Daarin werden gezinnen beschermd van wie de ouders illegaal in het land verbleven, terwijl hun kinderen Amerikaans staatsburger zijn of een verblijfsvergunning hebben.

De ouders zouden niet worden uitgezet en een werkvergunning kunnen aanvragen in de VS. Maar het plan kwam nooit van de grond. 26 staten tekenden verzet aan en kregen daarin gelijk. Hoewel het in de praktijk dus nooit toegepast is, ijverde Trump er in zijn kiescampagne voor om de maatregel te schrappen. Het Witte Huis heeft dat nu officieel gedaan.

Meest gelezen