Undercoverbeelden tonen dierenleed in kippenkwekerijen: "Nek van kuikens wordt gebroken"

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft nieuwe undercoverbeelden verspreid waarin dierenleed bij kuikens in kippenkwekerijen wordt aangeklaagd. Zo is er onder meer te zien hoe de nek van kuikens wordt gebroken op de rand van een krat. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurt een inspectieteam.

Animal Rights stuurde - net als bij het varkensslachthuis in Tielt - een medewerker undercover bij een broeierij in Tielt. Op de beelden is onder meer te zien hoe kuikens meteen gekeurd worden wanneer ze uit het ei komen. "Kuikens die ongeschikt worden geacht, worden weggegooid", zegt voorzitter Nadine Lucas aan VRT Nieuws. "Ze worden gedood door hun nekje te breken op de rand van een krat. Andere kuikens worden dan weer verdronken in een emmer water of belanden levend in een afvalcontainer."

Daarna is de medewerker ook langsgegaan in twee vleeskuikenhouderijen in de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen. "Daar worden ze vetgemest voor de slacht", zegt Lucas. "Op de beelden zie je heel wat onevenwichtige kippen die amper op hun poten kunnen staan. Er liggen ook veel dode kippen in het gebouw. Het is een vreselijke industrie."

Sluiting?

Animal Rights had in maart nog undercoverbeelden gepubliceerd over het misbruik in een varkensslachthuis in Tielt. Dat leidde toen tot een tijdelijke sluiting van het slachthuis.

Een sluiting wordt nu niet gevraagd. "We gaan geen klacht indienen. Dat heeft weinig zin, want dit is de normale gang van zaken in de kippenindustrie. We kunnen niet vragen om de achthonderd kippenbedrijven te laten sluiten."

(Lees voort onder de video).

"Onaanvaardbaar"

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vindt de praktijken die in de beelden te zien zijn onaanvaardbaar. "Het is duidelijk dat we na de slachthuissector nu ook de kippensector op de korrel mogen nemen", zegt hij aan VRT Nieuws. "Het gooien met kuikens, het systematisch de nek breken of ze verdrinken is vanzelfsprekend onduldbaar. Dit is geen gangbare praktijk en dus treden we op."

De minister heeft een inspectieteam gestuurd naar de bewuste broeierij. "Ik verwacht vandaag nog een rapport waarna ik dringende maatregelen kan nemen. Al kan je een broeierij niet zomaar sluiten. Er worden daar eieren uitgebroeid en dat kan je niet zomaar stoppen."

"Beelden niet in bedrijf van Tielt gemaakt"

De advocaat van de kuikenkwekerij in Tielt ontkent intussen dat de beelden in het bedrijf zijn gemaakt. Bovendien zijn er zeker twee beelden in scène gezet, zegt Ludo Ockier, de advocaat van het bedrijf.

Meest gelezen