Volgt er na Samusocial een schandaal bij de vzw De Brusselse keukens?

Na Samusocial lijkt er opnieuw een schandaal in de maak bij een Brusselse vzw. Het draait rond de vzw De Brusselse Keukens, schrijft de krant De Morgen. Arnaud Verstraete, Brussels parlementslid voor Groen, legt het probleem uit op Radio 1: "Ik begrijp niet waarom 13 politieke bestuurders nodig zijn om twee keer per maand soms 20 tot 40 minuten te vergaderen." Het parket laat weten dat er voorlopig nog geen onderzoek geopend is naar de vzw.

"Tweede Samusocial-schandaal in de maak? Vergoedingen bij De Brusselse Keukens liggen nóg hoger", kopt De Morgen. Politicus Arnaud Verstraete gaat in "De ochtend" dieper op de zaak in. "Er is een raad van bestuur die normaal vergadert met normale zitpenningen, én er is een bureau met maar liefst 13 leden waarvoor zeer hoge vergoedingen worden uitgekeerd", stelt Arnaud Verstraete van Groen (foto in tekst). Het parlementslid spreek van vergoedingen tot 19.500 euro per jaar. Een brutovergoeding per lid van het bureau. "Het zijn allemaal politieke mandatarissen. Het gaat over acht PS-mandatarissen, drie van de MR, één van CDH en één van CD&V."

Verstraete noemt als grootste naam Faouzia Hariche (PS - foto onder, naast Ivan Mayeur) die momenteel waarnemend burgemeester van Brussel is, in afwachting tot Philippe Close de eed aflegt. "Er zijn sterke aanwijzingen dat dit niet door de beugel kan", stelt Verstraete. De verantwoordelijkheid van beslissingen ligt bij de raad van bestuur. Dan vraag je je af waarover dat bureau zoveel werk kan hebben? Waarom zijn 13 bestuurders nodig om twee keer per maand 20 tot 40 minuten te vergaderen?"

De vzw De Brusselse keukens bereidt en levert maaltijden in crèches, scholen, rusthuizen, ziekenhuizen en op administratieve diensten van OCMW's. Over de vzw bestaan verslagen en uit die verslagen blijkt dat er effectief vergaderd wordt. "Maar het is daarmee niet duidelijk op welke manier die prestaties verantwoord zijn. Het roept bij mij ook vragen op dat... keukens die op grote schaal maaltijden verkopen, of dat niet via openbare aanbestedingen verloopt?  En of er dan geen probleem ontstaat dat die politici er zelf voordeel bij halen?" Het bureau van vzw De Brusselse Keukens is opgericht in 2013 en in datzelfde jaar werd ook het systeem van vergoedingen ingevoerd.

Verstraete roept de traditionele partijen op om zelf bekend te maken wie wat waar verdient. "Ik ga door met het uitzoeken van de waarheid. De roep om transparantie is enorm. Voor Groen is dit erg belangrijk."

Meest gelezen