Wie met kaart betaalt, moet daarvoor binnenkort geen extra kosten meer betalen

Vanaf begin volgend jaar wordt het voor winkeliers verboden om extra kosten voor elektronische betalingen door te rekenen aan de consument. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) op een schriftelijke vraag van Kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD). "De overheid wil geen onderscheid meer in prijs tussen wie cash of elektronisch betaalt", zegt Lachaert aan VRT Nieuws. Volgens Unizo vallen niet alle betaalkaarten onder het verbod.
Nicolas Maeterlinck

Gisteren was het in het nieuws dat mensen - ook voor kleine bedragen - steeds meer met de kaart betalen. Winkeliers vragen zeker voor die kleine bedragen vaak nog een klein extra bedrag. Momenteel is dat ook perfect wettelijk toegelaten. Althans als de klant daarvan duidelijk op de hoogte wordt gebracht en die aangerekende kosten de meerkosten voor de handelaar niet overschrijden.

Vanaf begin volgend jaar komt daar verandering in. "De overheid wil niet dat er een onderscheid is als je cash of elektronisch betaalt", legt Lachaert uit. Door het omzetten van een Europese richtlijn wordt het voortaan verboden om klanten die met een kaart willen betalen, daarvoor extra transactiekosten aan te rekenen.

Het ziet er dus naar uit dat de winkeliers zelf zullen moeten opdraaien voor de transactiekosten die gepaard gaan met elektronische betalingen, al nuanceert Lachaert dat. "De laatste tijd zijn die kosten aan het dalen", legt hij uit. "Ik heb overigens het vermoeden dat een winkelier dat in zijn algemene kostprijs zal aanrekenen aan iedereen. Ik denk wel dat dit eerlijk is."

Unizo: "Niet alle kaarten vallen onder verbod"

Volgens zelfstandigenorganisatie Unizo vallen echter niet alle elektronische betaalmiddelen onder het verbod. "De Europese regeling geldt enkel voor betalingen met Bancontact, Visa en Mastercard", legt Lieven Cloots van Unizo uit aan VRT Nieuws. "Andere betaalmiddelen zoals American Express of maaltijdcheques vallen niet onder de regeling."

Toch vermoedt Cloots niet dat handelaars daar wel nog extra kosten voor zullen aanrekenen. "In de praktijk zal een winkelier zich verplicht voelen om voor geen enkele vorm van betaling nog transactiekosten aan te rekenen", zegt hij. Hierdoor vreest de zelfstandigenorganisatie dat de handelaars hier zelf nog voor zullen moeten opdraaien. "In de horeca wordt op veel plaatsen bijvoorbeeld American Express aanvaard. Zij vragen een transactiekost van 3 procent die nog steeds zal moeten worden betaald door de uitbaters." Die extra kosten wordendan mogelijk doorgerekend aan de consument.

Meest gelezen