4 vragen over het warme en vooral droge weer: Hoelang nog en wat valt eraan te doen?

Het zal u ook niet ontgaan zijn dat het al geruime tijd warm en droog weer is. Op sommige plaatsen in ons land levert dat nu al problemen op. Wat is er aan de hand, wat zijn die problemen, wat valt eraan te doen en hoe zit het in de rest van Europa? 4 vragen over het warme en droge weer.

Wat is er precies aan de hand?

Sinds het begin van de metingen is het nog nooit zo droog geweest als nu. En het ziet er volgens het KMI niet meteen naar uit dat daar de komende dagen verandering in zal komen. "Zeker de eerste tien dagen hoeven we geen noemenswaardige neerslag te verwachten", zegt weerman Frank Deboosere. "Het is dus nog niet voorbij."

De voorbije 12 maanden is een derde minder water gevallen dan normaal. De weersvoorspellingen brengen daar niet onmiddellijk verandering in. Met een maximumtemperatuur van 16 tot 22 graden en veel bewolking voelt het wat koeler aan dan de voorbije dagen. Eventueel zou er in het noordoosten een spatje regen kunnen vallen, maar dat is het dan ook.

(lees verder onder de video)

Wat zijn de concrete gevolgen?

Het heeft al geruime tijd niet meer grondig geregend en dus worden al een tijdje de waterreserves aangesproken. Een probleem met de drinkwatervoorziening is er nog niet, zegt Carl Heyrman van Aquaflanders, maar hij roept wel op om zuinig met water te zijn. Regenwaterputten staan op vele plaatsen wel droog.

Dat leidt indirect tot meer kraan- en drinkwatergebruik. Er zijn pieken, 10 tot 25 procent meer verbruik dan normaal. Maar voorlopig kunnen we op onze beide oren slapen. Tenzij u landbouwer bent in West-Vlaanderen. Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, heeft daar opgeroepen om spaarzaam om te springen met water.

De aanhoudende droogte betekent ook een verhoogd risico op heidebranden in Vlaanderen. Het Agentschap Natuur en Bos heeft de brandfase voor de provincie Antwerpen verhoogd naar oranje, het op één na hoogste niveau. In de rest van Vlaanderen geldt voorlopig nog brandfase geel. “Maar ook die fase zal dit weekend wellicht verhoogd worden”, zegt het Agentschap voor Natuur en Bos.

(lees verder onder de video)

Wat zijn mogelijke oplossingen?

De meest voor de hand liggende oplossing om de huidige problemen op te lossen is natuurlijk dat het enkele dagen goed moet regenen. Al is dat alleen niet de oplossing, want wat hevige regen alleen zal de reserves niet onmiddellijk aanvullen. Daarvoor is veel meer regen nodig. Bovendien zit die regen er nog niet onmiddellijk aan te komen. "De droogte zal de eerstkomende tien dagen alleszins niet stoppen", zegt weerman Frank Deboosere daarover.

Natuurlijk kunt u zelf uw best doen om minder water te verbruiken. Neem bijvoorbeeld een douche in plaats van een bad, was uw auto niet met kraantjeswater en sproei de gazons niet meer. De vergelijkingen met de droogte in de jaren 70 wordt al gemaakt. The summer of 1976 was legendarisch. Wie toen water verspilde, riskeerde een fikse boete. Zelfs drinkwater werd schaars, maar anno 2017 zijn we nog niet zo ver.

(lees verder onder de foto)

Hoe is het in de rest van Europa?

We zijn niet het enige land dat kreunt onder de hitte. Het is al enkele dagen in het nieuws dat het in Spanje ontzettend warm is, temperaturen van meer dan 40 graden zijn er geen uitzonderingen. Dat is gemiddeld 5 à 10 graden warmer dan normaal tijdens deze periode van het jaar, want de echte zomer moet nog beginnen.

Ook buurland Portugal heeft last van de warmte. Om het aantal bosbranden te beperken wil de regering in Lissabon gekende pyromanen een enkelband geven, zodat ze het huis niet kunnen verlaten. In Italië zou er al meer dan een miljard euro schade zijn aan de landbouw. De grootste rivier van het land, de Po, staat twee en halve meter lager dan normaal het geval is.

Meest gelezen