"Helmut Kohl was niet alleen fysiek een reus maar ook politiek"

Tal van wereldleiders en politici reageren op het heengaan van Helmut Kohl, de voormalige Duitse bondskanselier. Vooral zijn rol bij de hereniging van Duitsland en de uitbouw van de Europese Unie wordt geroemd.

De huidige Duitse bondskanselier Angela Merkel, die in zijn voetsporen is getreden als CDU-leider en bondskansdelier, noemt hem "de juiste man op het juiste moment, toen de toestand in Oost-Europa in de jaren 80 begon te veranderen".

De Duitse minister van Buite,nlandse Zaken Sigmar Gabriel noemt Kohl "een groot staatsman, een groot Duits politicus en vooral een groot Europeaan".

Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, was Helmut Kohl zelf "de essentie van Europa". "We zullen hem enorm missen."

Voor oud-commissievoorzitter Jacques Delors "moeten alle Europeanen een diepe buiging maken voor de mens Helmut Kohl en zijn politiek die heeft geleid tot de eenmaking van Duitsland, ondanks alle obstakels." 

"Een grote vriend en een groot staatsman die heeft meegeholpen om Europa te verenigen", luidt de boodschap van Europees president Donald Tusk.

In eigen land noemt oud-minister Mark Eyskens (CD&V) Helmut Kohl "fysiek heel groot, maar ook politiek een reus."

"Eind 2012 bracht ik H.Kohl een copy van de Nobelprijs voor de vrede in zijn huis in Ludwigshaven", meldt Herman Van Rompuy (CD&V), voormalig Europees president.

Eyskens over Kohl: "Een menselijk Himalayagebergte"

"Helmut Kohl heeft als bondskanselier van de eenheid de Duitse geschiedenis en daarmee de Europese eigenhandig vorm gegeven", laat de Nederlandse premier Mark Rutte weten via Twitter.

 

Meest gelezen