Australische premier spot met Donald Trump

Afgelopen woensdag kende de Australische politiek zijn "Midwinter Ball", waar politici en journalisten zich van hun grappigste kant laten zien. Het evenement is vergelijkbaar met het "White House Correspondents Dinner", alleen is het de bedoeling dat de grappen en grollen binnenskamers blijven. Dit keer lukte dat nochtans niet en het komische intermezzo van premier Malcolm Turnbull werd "gelekt". Of Donald Trump daar zo gelukkig mee zal zijn, is nog maar de vraag. Een Amerikaanse nieuwswebsite vroeg zich alvast lachend af: "Guess we’re going to war now."

Begin februari haalde de VS-president nog zwaar uit naar de Australische premier in een telefoongesprek dat als "zeer vijandig" werd omschreven. In mei volgde dan een persoonlijke ontmoeting, al verliep die ook niet als gepland. Een eerste kennismaking werd immers door Trump afgezegd.

Die ontmoeting met Trump omschreef Turnbull woensdag eerst als "het mooiste stel-me-gerust-moment ooit". Daarna begon hij de president te imiteren: "De Donald en ik, we winnen en blijven winnen in de peilingen. We winnen zoveel. We winnen. We winnen zoals we nooit voordien gewonnen hebben. Echt waar, en dan niet in de nep-peilingen. Dat zijn degene waar we juist niet winnen. We winnen in de echte peilingen. Je weet wel, de onlinepeilingen. Je kan daar zo makkelijk winnen. Ik weet dat. Wist jij dat?"

Daarna maakte hij een wat gewaagder grapje door de link daarvoor te leggen met de Russische president: "Ik heb die Russische man… Geloof me maar. Het is waar. Het is waar."

Dat het filmpje "gelekt" werd, deerde Turnbull uiteindelijk niet. "Het gebeurde allemaal in een gezellige sfeer. Het merendeel van de grappen ging zelfs over mezelf", aldus de eerste minister op de lokale radiozender 3AW.

Het filmpje lokte in ieder geval snel diverse reacties uit, ook van de Amerikaanse ambassade in Australië:

Meest gelezen