Brandfase oranje in Antwerpse natuurgebieden, geel voor Limburg

De aanhoudende droogte betekent ook een verhoogd risico op heidebranden in Vlaanderen. Het Agentschap Natuur en Bos heeft de brandfase voor de provincie Antwerpen verhoogd naar oranje, het op één na hoogste niveau. In de rest van Vlaanderen geldt voorlopig nog brandfase geel. “Maar ook die fase zal dit weekend wellicht verhoogd worden”, zegt het Agentschap voor Natuur en Bos.

“We willen de mensen niet ontmoedigen om naar de natuurgebieden te komen dit weekend”, verzekert Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap voor Natuur en Bos. “We roepen de mensen wél op om zeer alert te blijven en om hun kinderen goed in de gaten houden.” Vanwanseele wil de komende dagen ook een beroep doen op de bevolking om samen een oogje in het zeil te houden. “Wie iets verdachts ziet, moet dat meteen melden aan de brandweer. Het is vanzelfsprekend dat er absoluut geen vuurtjes gemaakt mogen worden in heidegebieden.”

Extra manschappen

De komende dagen worden de brandtorens voortdurend bemand door medewerkers van het Agentschap voor Natuur en Bos. Op die manier kan een eventuele brand snel gemeld én geblust worden door de brandweer. "De verhoogde brandfase in Antwerpen heeft dan ook gevolgen voor de brandweer. Wanneer er een melding binnenloopt kan die met extra manschappen en versterkte middelen uitrukken om het vuur snel onder controle te krijgen.”

In de provincie Limburg is er ook al langer sprake van verhoogde waakzaamheid, maar wordt brandfase oranje pas vanaf zondag ingevoerd. “Dan zetten we meer mensen in om de brandtorens te bemannen en het gebied te bewaken”, vertelt Lise Hendrick, regioverantwoordelijke van het Agentschap voor Natuur en Bos voor de Hoge Kempen. “Intussen blijven de situatie wel sowieso op de voet volgen.”

Dat er verschillende brandfases gelden in Antwerpen en Limburg is overigens niet ongewoon. “Overal in Vlaanderen is het droog en warm”, verklaart Vanwanseele. “Maar de vegetatie in Limburg is anders dan die in Antwerpen. Sommige gebieden in Vlaanderen lopen dus meer risico op een brand dan anderen.”

Meest gelezen