De Decker houdt vol: "Heb geen rol gespeeld bij invoering afkoopwet"

Armand De Decker, voormalig Senaatsvoorzitter en ex-boegbeeld van de Franstalige liberalen, ontkent dat hij een rol heeft gespeeld bij het invoeren van de controversiële afkoopwet. De Decker is in opspraak gekomen wegens zijn mogelijke rol in het Kazachgate-schandaal

Door de afkoopwet werden minnelijke schikkingen mogelijk gemaakt, waardoor fraudeurs hun straf als het ware konden afkopen. De Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev zou erin geslaagd zijn die wet sneller door het parlement te krijgen, met de hulp van Armand De Decker (MR). Chodiev en twee zakenpartners waren de eersten die van de wet konden gebruikmaken.

Intussen is er een parlementaire onderzoekscommissie bezig om de hele zaak uit te spitten. De Decker heeft er alle vertrouwen in. "De commissie zal de waarheid onthullen, namelijk dat het lobbywerk door de Antwerpse diamantairs is gebeurd", zegt hij aan de RTBF. Hij wuift alle beschuldigingen weg. "Zoals ik altijd heb gezegd, heb ik geen enkele rol gespeeld bij het tot stand komen van deze wet." 

Nochtans heeft de kabinetschef van voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) vorige week voor de commissie gezegd dat De Decker wel degelijk politieke steun voor zijn cliënt Chodiev heeft gezocht. De Decker erkent dat hij als advocaat contact heeft gezocht met advocaat-generaal Patrick De Wolf, maar noemt dat "normaal". Over een mogelijk contact met minister De Clerck zegt hij niets. 

Meest gelezen