Eerste zes slachtoffers brand Londen geïdentificeerd, velen zullen onbekend blijven

De Londense politie heeft de eerste zes slachtoffers geïdentificeerd van de grote brand in een appartementsgebouw in Kensington. Hun lichamen werden buiten het gebouw aangetroffen. Waarschijnlijk sprongen ze uit het raam. Ook een Syrische vluchteling kwam om in de vlammen, zegt een hulporganisatie. Maar vele slachtoffers zullen waarschijnlijk voor altijd onbekend blijven.

Er zijn nu 17 doden geteld, zegt de Londense politie. Zes van hen zijn officieel geïdentificeerd. Hun lichamen werden buiten de toren aangetroffen. Tientallen families wachten nu al drie dagen zonder hoop op een bericht over hun vermiste familieleden. Intussen zegt de politie dat het goed mogelijk is dat een deel van de slachtoffers nooit geïdentificeerd zal worden. De omstandigheden zijn te moeilijk voor de reddingsdiensten, zegt de politie aan de collega's van de BBC. 

Sommige families weten zeker dat hun verwanten zijn omgekomen. De broer van de jonge Syrische vluchteling Mohammed Al Haj Ali bijvoorbeeld. De 23-jarige Mohammed was gevlucht voor de oorlog, studeerde voor burgerlijk ingenieur aan de West London University en woonde in de Grenfell Tower samen met zijn broer Omar. Toen de brand uitbrak, werd Omar door de hulpdiensten mee naar buiten getrokken. Hij kon nauwelijks iets zien door de rook. Buiten besefte hij pas dat Mohammed nog boven was, zo vertelde hij aan de BBC. Hij kon nog met hem bellen tot het vuur ook hun flat had bereikt. Mohammed probeerde ook nog zijn ouders in Syrië te bereiken, maar dat mislukte. Een solidariteitsorganisatie probeert nu een visum te krijgen voor de ouders, zodat ze de begrafenis van Mohammed kunnen bijwonen.

Openbaar onderzoek

De Britse premier May heeft gisteren na een bezoek aan het gebouw een openbaar onderzoek bevolen naar de oorzaak van de brand en de brandveiligheid. Ze krijgt intussen felle kritiek, omdat ze niet met de slachtoffers en hun verwanten ging praten. De Londense burgemeester Khan belooft dat er deze zomer al een eerste rapport klaar zal zijn. Hij zei dat de nabestaanden snel een antwoord moeten krijgen op hun vragen.

Meest gelezen