Marc de Bel ereburger van Kruishoutem, dertig jaar na zijn eerste boek

Marc de Bel is uitgeroepen tot ereburger van zijn geboortedorp Kruishoutem. Daarmee werd de dertigjarige carrière van de jeugdauteur gevierd. "Ik wist niet dat dit ging gebeuren, ik heb eens moeten slikken."
Nicolas Maeterlinck

Marc de Bel schreef de afgelopen dertig jaar meer dan 150 boeken en is ook een van de meest vertaalde Vlaamse auteurs, tot in het Faeröer, Koreaans, Chinees en Zuid-Afrikaans toe. De Bel schreef niet alleen voor de jeugd - met ook toneelstukken, dichtbundels, strip- en cartoonboeken - maar ook voor (jong)volwassenen. Zijn werk wordt gebracht op theater en enkele van zijn verhalen werden al verfilmd. De afgelopen decennia kreeg de man "wiens fontanel nooit dichtgroeide" diverse prijzen in binnen- en buitenland.

Hulde-avond

Zonder dat hij van iets wist, bokste uitgeverij Van Halewyck een hulde-avond in elkaar. En die werd geopend door uitgever Els De Pooter (Van Halewyck) en minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). En ook acteur Joren Seldeslachts was van de partij, hij vertelde wat de Blinkerfilms voor hem betekenden.

Van burgemeester Joop Verzeele kreeg de auteur het ereburgerschap aangeboden. Hij wordt zo, na sterrenchef Peter Goossens, de tweede ereburger van de eierengemeente. 

"Alles wat de mensen hier vanavond hebben gezegd, heeft mij echt in mijn hart geraakt", reageert de schrijver aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Ik wist niet dat dit ging gebeuren en dat maakte het intenser. Ik heb eens moeten slikken en het handje van mijn vrouw moeten vastnemen."

Kruisem?

Nog een leuk detail: met een beetje geluk wordt de fantasie van De Bel misschien vereeuwigd in de nieuwe fusienaam tussen Kruishoutem en Zingem. Zijn fictief dorp Kruisem staat op een shortlist van vijf fusienamen. 

Meest gelezen