Nederlandse formatiegesprekken gaan dinsdag verder

Na de moeilijke week en het definitief afhaken van Groen-Links, moet informateur Tsjeenk Willink op zoek naar een nieuwe meerderheid. Dinsdag zal hij de gesprekken hervatten met VVD, CDA en D66, het zogenoemde motorblok.

Bedoeling is dat het motorblok nu zelf op zoek gaat naar een vierde partner. Al van in het begin was het duidelijk dat de liberale VVD, de christendemocratische CDA en de links-liberale D66 de kern zouden vormen van de nieuwe regering. Maar samen komen ze vijf zetels te kort om een echte meerderheid te hebben.

Tot tweemaal toe werd gesproken met Groen-Links, maar telkens liep nog voor de echte onderhandelingen konden starten fout op een paar thema's. Vooral migratie bleek het grote struikelblok te zijn.

Nu moeten de drie dus samen op zoek naar een vierde partner om een meerderheid mee te vormen. Maar eerst moeten ze zelf nog een en ander aftoetsen. 

VVD-leider Mark Rutte, CDA-voorman Sybrand Buma en hun D66-collega Alexander Pechtold ontmoeten elkaar dinsdagmiddag om 13.00 uur. Pechtold liet donderdag doorschemeren dat hij eerst het "evenwicht tussen progressief en conservatief" tussen deze drie partijen verzekerd wil zien voor het drietal een vierde partij aan de onderhandelingstafel kan uitnodigen.

Mogelijke coalitiepartners zijn de Christen Unie - al heeft D66 het daar moeilijk mee - of de sociaal-democraten van de PVDA. Maar die laatste staan na hun zware verkiezingsnederlaag niet te springen om in de regering te stappen.

Meest gelezen