Nog geen problemen met drinkwater, "maar spring er zuinig mee om"

De voorbije 12 maanden zijn de droogste sinds de metingen van het KMI. Een probleem met de drinkwatervoorziening is er nog niet, zegt Carl Heyrman van Aquaflanders, maar hij roept wel op om zuinig met water te zijn. Hij geeft ook enkele tips.

Er viel de afgelopen 12 maanden bijna 35 procent minder water dan normaal. Ofwel 27 emmers per vierkante meter minder. Een blik op de “droogtekaart” toont dat bijna het hele land ingekleurd staat als “extreem” droog.

Maar “voorlopig is er geen probleem met de drinkwatervoorziening”, stelt Carl Heyrman van Aquaflanders, de koepelorganisatie van de Vlaamse bedrijven voor watervoorziening, ons gerust in "De ochtend". Regenwaterputten staan op vele plaatsen wel droog. Dat leidt indirect tot meer kraan- en drinkwatergebruik. Er zijn pieken, 10 tot 25 procent meer verbruik dan normaal. Maar voorlopig kunnen we op onze beide oren slapen.

Enkele tips

Toch moeten we spaarzaam zijn met ons drinkwater. Carl Heyrman geeft enkele tips:

  • neem een douche in plaats van een bad
  • was je auto niet met kraantjeswater
  • sproei de gazons niet meer

Investeringen lonen

Geruststellend is het wel: we zijn goed gewapend tegen een langere periode van droogte. De sector heeft zwaar geïnvesteerd in infrastructuur. Als er op plaatsen een schaarste aan drinkwater zou ontstaan, is de infrastructuur aangepast om water aan te voeren vanuit andere gebieden, waar er geen schaarste is.

Het vraagt een inspanning van de mensen. Spaarzaam omgaan met water, net als je door de warmte en droogte zoveel water nodig hebt. Hoe verkoop je die boodschap aan de mensen? Carl Heyrman is er gerust op: “Mensen zijn er gevoeliger voor geworden”. Toch blijft sensibiliseren de boodschap. En indien nodig worden er toch maatregelen genomen.

Zoals die zomer van 1976

De vergelijkingen met de droogte in de jaren 70 wordt al gemaakt. The summer of 1976 was legendarisch. En niet alleen omdat Lucien Van Impe de Ronde van Frankrijk won. Ook die maanden was het warm en extreem droog. Icoon Armand Pien voorspelde het weer met zijn voeten in een waterbadje. Boeren trokken op bedevaart naar Scherpenheuvel om voor regen te bidden. Honderden hectares van de Kalmthoutse Heide gingen in vlammen op. Wie water verspilde, riskeerde een fikse boete. Drinkwater werd schaars. Anno 2017 zijn we nog niet zo ver.

Geen problemen voor carwashes in West-Vlaanderen

Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, heeft ondertussen opgeroepen spaarzaam om te springen met water. Voor carwashes in zijn provincies zijn er geen problemen. De meeste werken met een recycling system. Hierdoor wordt 80 à 90 procent van het water hergebruikt.

Meest gelezen