Oud-bondskanselier Helmut Kohl is overleden

Oud-bondskanselier Helmut Kohl is overleden. Dat melden verschillende Duitse media. Hij was kanselier van de oude bondsrepubliek van 1982 tot 1998 en geldt als de vader van de Duitse eenmaking. Kohl werd 87.

Helmut Kohl werd op 3 april 1930 geboren in Ludwigshafen am Rhein. Hij was bondskanselier van Duitsland van 1982 tot 1998 (tot 1990 alleen van West-Duitsland en van 1990 tot 1998 van het herenigde Duitsland). Daarmee is hij de langst regerende bondskanselier van het naoorlogse Duitsland.

Kohl gaat de geschiedenis in als de man die Oost- en West-Duitsland in 1990 herenigde.

Na zijn politieke carrière kwam aan het licht dat zijn christendemocratische partij, de CDU, onder zijn leiding illegale steekpenningen heeft ontvangen. Zijn politieke erfgenaam Angela Merkel, intussen partijvoorzitter en later bondskanselier, distantieerde zich daarom van hem. Het duurde jaren voor de twee zich weer verzoenden.

Meest gelezen