Rechter verwerpt regeling schadevergoeding Fortis-aandeelhouders

De rechtbank van Amsterdam verzet zich tegen een minnelijke schikking voor de vroegere Fortis aandeelhouders zoals die nu voorligt. Ageas, de opvolger van Fortis, wil 1,2 miljard euro betalen aan de vroegere aandeelhouders. Topman Bart De Smet zegt dat de verdeling van dat bedrag zal worden herbekeken, maar aan het totaalbedrag wijzigt er niets.
AP2008

De beslissing van de Amsterdamse rechtbank geldt als een verrassing. De schikking die Ageas voorstelde, werd gedragen en ondersteund door belangenorganisaties die zeer grote groepen vroegere aandeelhouders van Fortis vertegenwoordigden.

Eigenlijk was er maar één kleine belangenorganisatie in Nederland die er niet akkoord mee ging (Consumentenclaim, nvdr.). Zij vond dat de schadevergoeding te laag was en vond het ook oneerlijk dat aandeelhouders die in het verleden al juridische stappen voor een schadevergoeding hadden gezet meer zouden krijgen dan aandeelhouders die dat niet deden.

Bart De Smet van Ageas reageert teleurgesteld in "De vrije markt". "Het was een heel billijke regeling die we met veel partijen hebben uitgewerkt", zegt hij. "Het hof stelt het bedrag van 1,2 miljard euro niet in vraag. Het gaat meer over de manier waarop dat bedrag wordt verdeeld."

Conclusie? Ageas heeft vier maanden om met alle betrokken partijen te bekijken hoe het bedrag anders kan worden verdeeld, maar het bedrag van 1,2 miljard blijft. "Het hof niet gezegd dat het te laag is, het heeft alleen gezegd dat we de verdeling over de betrokken belanghebbenden moeten herbekijken", zegt Bart De Smet.

Meest gelezen