Russisch ministerie houdt vol: "We hebben Al-Baghdadi gedood"

Het Russische ministerie van Defensie zegt "bijna 100% zeker te zijn" dat IS-leider Al-Baghdadi om het leven is gekomen bij een luchtaanval op Raqqa, de hoofdstad van het zelfbenoemde kalifaat van de terreurbeweging. De luchtaanval werd eind mei uitgevoerd, waarna het Russische leger een onderzoek begon naar de dood van Al-Baghdadi.

Volgens het Russische ministerie werd de aanval gepland nadat ze informatie kregen over een samenkomst van IS-leiders, die een mogelijke terugtrekking uit Raqqa zouden bespreken. Russische drones zouden het gebied hebben gemonitord, waarna Su-34 en Su-35 gevechtsvliegtuigen op 28 mei de aanvallen hebben uitgevoerd. De Verenigde Staten zouden door Rusland op de hoogte zijn gesteld van de nakende luchtaanval.

Volgens het Russische ministerie zijn 30 leidinggevenden en 300 soldaten omgekomen. Ook Al-Baghdadi zou omgekomen zijn. In een officiële verklaring zegt het Russische ministerie dat ze informatie over de aanwezigheid en dood van IS-leider Al-Baghdadi nu natrekken.

Wie is Al-Baghdadi?

Al-Baghdadi werd geboren als Ibrahim Awwad Ibrahim Ali Al-Badri Al-Samarrai. Hij is de leider van de jihadistisch-salafistische terroristische organisatie Islamitische Staat. Op 29 juni 2014 riep hij het door IS veroverde terrein in Syrië en Irak uit tot Kalifaat, met zichzelf als Kalief Ibrahim aan het hoofd.

Al-Baghdadi was tijdens de Amerikaanse invasie die in 2003 dictator Saddam Hoessein omverwierp, een geestelijke en imam in een lokale moskee. Die invasie en het daaropvolgende machtsvacuüm zouden de imam volgens sommigen hebben doen radicaliseren. Maar Al-Baghdadi's pad naar terreur ging niet altijd even vlot. In 2010 werd hij leider van Al Qaeda in Irak. Er was toen, na een samenwerking tussen Amerikaanse troepen en Soennitische stamhoofden, slechts weinig over van de terreurgroep, die op sterven na dood leek te zijn.

In 2011 mengde hij zich met zijn strijders ook in de Syrische burgeroorlog. De groepering veranderde van naam en trok het duizenden jongeren uit Europa en het Midden-Oosten aan om zijn rangen te versterken. Vandaag staat de organisatie bekend onder de naam Islamitische Staat, IS. Ze maakten miljarden dollar winst door de verkoop van olie uit veroverde bronnen en het plunderen van banken en huizen in bezet gebied.

Net als zijn directe handlangers uit Irak werkt Al-Baghdadi in de schaduw. Hij toont zich slechts een handvol aantal video’s, foto’s en audioboodschappen. Zijn laatste audioboodschap, waarin hij IS-strijders in de slag om Mosul aanmoedigde, werd door IS verspreid in november 2016.

Negen levens

Al-Baghdadi werd al meermaals dood geacht. In maart zou hij ernstig gewond zijn geraakt bij een luchtaanval van de coalitie. Ook in oktober en december 2015 zou hij nipt aan luchtaanvallen zijn ontsnapt. In juni 2016 werd zijn overlijden gemeld. Uiteindelijk ontkenden de Verenigde Staten het nieuws formeel. In januari 2017 was al-Baghdadi volgens lokale bronnen levensgevaarlijk gewond na een Amerikaanse aanval op Al-Ba'aj. Dat nieuws werd nooit bevestigd.

Eind 2016 verhoogde de Verenigde Staten de premie voor zijn hoofd tot 25 miljoen dollar. 

En nu?

Al-Baghdadi heeft volgens Midden-Oostenexperten geen duidelijke opvolger. Het is waarschijnlijk dat een van zijn twee topgeneralen, ex-officieren uit het regime van Sadaam Hoessein, maken kans om de macht over IS nu te erven. Iyad al-Obaidi and Ayad al-Jumaili as the leading contenders, though neither would be likely to assume Baghdadi's title of "caliph" or overall commander of Muslims.

Russia's defence ministry said last week Baghdadi may have been killed in an air strike in Syria and Interfax news agency quoted a senior Russian parliamentarian on Friday as saying the likelihood that he had been killed was close to 100 percent.
But armed groups fighting in the region and U.S. officials say they have no evidence he is dead and many regional officials are sceptical about the reports of his death.
Obaidi, who is in his 50s, has been serving as war minister. Jumaili, who is in his late 40s, is head of the group's Amniya security agency. In April Iraqi state TV said Jumaili had been killed, but that was not confirmed.
Both joined the Sunni Salafist insurgency in Iraq in 2003, following the U.S.-led invasion which Saddam and empowered Iraq's Shi'ite majority.
They have been Baghdadi's top aides since airstrikes in 2016 killed his then deputy Abu Ali al-Anbari, his Chechen war minister Abu Omar al-Shishani and his Syrian chief propagandist, Abu Mohammad al-Adnani.
"Jumaili recognises Obaidi as his senior but there is no clear successor and, depending on conditions, it can be either of the two (who succeeds Baghdadi)," said Hisham al-Hashimi, who advises several Middle East governments on IS affairs.
Baghdadi awarded himself the title of caliph -- the chief Muslim civil and religious ruler, regarded as the successor of the Prophet Mohammad -- in 2014. Obaidi or Jumaili would be unlikely to become caliph because they lack religious standing and Islamic State has lost much of its territory.
"They don't belong to the Prophet Mohammed's lineage. The group has no longer 'a land to rule' or 'Ardh al-Tamkeen'. And none is well versed in Islamic theology," said Fadhel Abu Ragheef, another Iraqi expert on the extremist group.
"A caliph has to have an Ardh al-Tamkeen, which he rules in accordance with Islamic law. Failing that, the successor will just be recognised as the emir," said Hashimi.
Emir is Arabic for prince, and is a title that jihadists often use to describe their leaders.
By contrast, Baghdadi, born as Ibrahim Awad al-Samarrai' in 1971, comes from a family of preachers and studied Islamic law in Baghdad.
The appointment of the new leader would require the approval of an eight-member shoura council, an advisory body to the caliph. Nut its members would be unlikely to meet for security reasons so would make their opinion known through couriers.
Six members of the council are Iraqis, one Jordanian and one Saudi, and all are veterans of the Sunni salafist insurgency. A ninth member, a Bahraini, was killed in an air strike in late May. (Editing by Timothy Heritage)

Meest gelezen