Meest recent

  Russisch ministerie: "We hebben mogelijk al-Baghdadi gedood"

  Het Russische ministerie van Defensie onderzoekt of IS-leider al-Baghdadi om het leven is gekomen bij een luchtaanval op Raqqa, de hoofdstad van het zelfbenoemde kalifaat van de terreurbeweging. De luchtaanval werd eind mei uitgevoerd, maar het Russische leger durft nog niet met zekerheid zeggen of de beruchte terroristenleider echt gedood is.

  Volgens het Russische ministerie werd de aanval gepland nadat ze informatie kregen over een samenkomst van IS-leiders, die een mogelijke terugtrekking uit Raqqa zouden bespreken. Russische drones zouden het gebied hebben gemonitord, waarna Su-34 en Su-35 gevechtsvliegtuigen op 28 mei de aanvallen hebben uitgevoerd. De Verenigde Staten zouden door Rusland op de hoogte zijn gesteld van de nakende luchtaanval.

  Volgens het Russische ministerie zijn 30 leidinggevenden en 300 soldaten omgekomen. Ook al-Baghdadi zou omgekomen zijn. In een officiële verklaring zegt het Russische ministerie dat ze informatie over de aanwezigheid en dood van IS-leider al-Baghdadi nu natrekken.

  Wie is al-Baghdadi?

  Al-Baghdadi werd geboren als Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai. Hij is de leider van de jihadistisch-salafistische terroristische organisatie Islamitische Staat. Op 29 juni 2014 riep hij het door IS veroverde terrein in Syrië en Irak uit tot Kalifaat, met zichzelf als Kalief Ibrahim aan het hoofd.

  Al-Baghdadi was tijdens de Amerikaanse invasie die in 2003 dictator Saddam Hoessein omverwierp, een geestelijke en imam in een lokale moskee. Die invasie en het daaropvolgende machtsvacuüm zouden de imam volgens sommigen hebben doen radicaliseren. Maar al-Baghdadi's pad naar terreur ging niet altijd even vlot. In 2010 werd hij leider van Al Qaeda in Irak. Er was toen, na een samenwerking tussen Amerikaanse troepen en Soennitische stamhoofden, slechts weinig over van de terreurgroep, die op sterven na dood leek te zijn.

  In 2011 mengde hij zich met zijn strijders ook in de Syrische burgeroorlog. Sindsdien veranderde de groepering regelmatig van naam en trok het duizenden jongeren uit Europa en het Midden-Oosten aan om zijn rangen te versterken. Vandaag staat de organisatie bekend onder de naam Islamitische Staat, IS. Ze maakten miljarden dollar winst door de verkoop van olie uit veroverde bronnen en het plunderen van banken en huizen in bezet gebied.

  Net als zijn directe handlangers uit Irak werkt al-Baghdadi in de schaduw. Hij toont zich slechts een handvol aantal video’s, foto’s en audioboodschappen. Zijn laatste audioboodschap, waarin hij IS-strijders in de slag om Mosoel aanmoedigde, werd door IS verspreid in november 2016.

  Sindsdien ontbreekt alle spoor van publieke communicatie. Daardoor is ook zijn huidige verblijfplaats is onbekend. Amerikaanse en Russische inlichtingendiensten vermoeden dat hij zich in Raqqa zou schuilhouden. Volgens bronnen binnen IS zelf heeft al-Baghdadi zich daar herhaaldelijk publiekelijk vertoond.

  Negen levens

  Al-Baghdadi werd al meermaals als gedood geacht. In maart zou hij ernstig gewond zijn geraakt bij een luchtaanval van de coalitie. Ook in oktober en december 2015 zou hij nipt aan luchtaanvallen zijn ontsnapt. In juni 2016 werd zijn overlijden gemeld. Uiteindelijk ontkenden de Verenigde Staten het nieuws formeel. In januari 2017 was al-Baghdadi volgens lokale bronnen levensgevaarlijk gewond na een Amerikaanse aanval op Al-Ba'aj. Dat nieuws werd nooit bevestigd.

  Eind 2016 verhoogde de Verenigde Staten de premie voor zijn hoofd tot 25 miljoen dollar.