Trump bevestigt dat er een onderzoek naar hem loopt

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter bevestigd dat er een onderzoek naar hem persoonlijk loopt. Dat werd de voorbije dagen al bericht door de Amerikaanse pers, maar het Witte Huis had er tot nog toe nog niet op gereageerd.

"Ik word onderzocht voor het ontslaan van de FBI-directeur door de man die me gezegd heeft de FBI-directeur te ontslaan! Heksenjacht", zo schreef de president in een tweet die zijn frustratie weerspiegelt met de aanhoudende focus op de Russische inmenging in de verkiezingen van 2016.

Trump lijkt daarmee zijn pijlen te richten op een hooggeplaatste medewerker van het ministerie van Justitie, namelijk viceminister van Justitie Rod Rosenstein.

Rosenstein had in een memo aan Trump zijn bezorgdheid geuit over FBI-directeur James Comey, Trump heeft die memo vermeld toen hij Comey ontsloeg. En het was ook Rosenstein die Robert Mueller aangesteld heeft als speciale aanklager om het onderzoek te leiden naar de Russische inmenging in de verkiezingen en naar mogelijke heimelijke samenwerking tussen de Russen en het campagneteam van Trump. 

Eerder vandaag had Trump getweet: "Na 7 maanden van onderzoek en hoorzittingen in de commissie over mijn 'heimelijke samenwerking met de Russen', is niemand in staat gebleken enig bewijs te tonen. Droevig!"

Het is niet duidelijk of de tweet van Trump waarin hij bevestigt dat er een onderzoek tegen hem loopt, gebaseerd is op directe informatie waarover Trump beschikt, of op berichten in de media dat Mueller onderzoekt of de president het onderzoek belemmerd heeft door Comey verleden maand te ontslaan.

"Aantekeningen bijhouden"

De tweets van Trump volgen op een waarschuwing van de topadvocaat van het overgangsteam van de president dat de medewerkers van het team alle aantekeningen en ander materiaal dat verband houdt met het onderzoek naar de Russische inmenging, moeten bijhouden. Dat heeft een medewerker van het team die anoniem wilde blijven, gezegd.

Het overgangsteam is een nonprofit organisatie die structureel apart staat van de campagne van Trump, en het werkt nog steeds voort met een beperkte ploeg.

Volgens de anonieme medewerker slaat de vraag van de topadvocaat op een breed scala aan gegevens: het gaat om alle aantekeningen in verband met reizen naar het buitenland, contacten met Russische "ambtenaren, agenten of burgers", en achtergrondinformatie over de belangrijkste medewerkers van Trump die nu ook onderzocht worden door Mueller. Het gaat dan onder meer om gewezen nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn, campagne-adviseur Paul Manafort, assistent Buitenlandse Zaken Carter Page en onafhankelijk adviceur Roger Stone.

De advocaat vraagt om elektronische communicaties en gegevens, logbestanden van telefoons, audio-opnamen, video's, agenda's en andere zaken bij te houden.  

Het hoofd van overgangsteam was vicepresident Mike Pence. Pence heeft bekend gemaakt dat hij zelf een aparte advocaat heeft ingehuurd om zijn belangen te verdedigen in het zich steeds uitbreidende onderzoek. 

Reeks boze tweets

De tweets van vandaag zijn de laatste in een reeks van boze reacties van Trump in de sociale media op een bericht in The Washington Post dat Mueller onderzoekt of Trump het onderzoek belemmerd heeft.

"Waarom is het zo dat de zaakjes van Hillary Clintons familie en de Dems met Rusland niet bekeken worden, maar mijn niet-zaakjes wel?", zo vroeg hij eerder al op Twitter. 

"Ze hebben een vals heimelijke samenwerking met de Russen verhaal verzonnen, geen enkel bewijs gevonden, dus nu gaan ze voor belemmering van het onderzoek in het vals verhaal. Leuk", schreef Trump verleden maand al over de zaak. "Jullie zijn getuige van de allergrootste HEKSENJACHT in de Amerikaanse politieke geschiedenis - geleid door een aantal heel slechte mensen met tegenstrijdige belangen! #MAGA" (Make America Great Again).