Trump draait toenadering met Cuba terug

De Amerikaanse president Donald Trump gaat de toenaderingsovereenkomst met Cuba van zijn voorganger Barack Obama schrappen. Dat heeft hij aangekondigd in een toespraak in Miami, het bolwerk van de anti-Castro Cubanen. Er komen strengere restricties op reizen naar Cuba en handel drijven met het regime, maar een groot deel van de maatregelen van Obama blijft behouden.
AFP or licensors

Zo komen er beperkingen op de zaken die Amerikaanse bedrijven kunnen doen met "Armed Forces Business Enterprise Group", een Cubaans conglomeraat dat in alle sectoren van de economie bedrijvig is, maar er komt geen absoluut verbod. Reizen over zee en door de lucht valt daar niet onder, om de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en cruiselijnen te vrijwaren.

Individuele reizen door Amerikanen naar Cuba, die onder Obama voor het eerst in tientallen jaren weer toegelaten waren, zullen opnieuw verboden worden. Bij groepsreizen zal de Amerikaanse regering er op toe zien dat de groepen dagelijks een educatief programma hebben. Groepen in Cuba krijgen een officiële Cubaanse gids en bus toegewezen, zodat de Cubaanse regering de reisroutes van groepen controleert.

Trump heeft zijn nieuwe benadering in een presidentieel decreet gegoten en dat heeft hij in Miami ondertekend. De ministeries van Handel en Financiën krijgen nu 30 dagen om nieuwe regelgeving uit te schrijven, die pas van kracht zal worden als de nieuwe regels volledig afgewerkt zijn. Daarvoor is er geen deadline gesteld.

Onder druk van de Amerikaanse zakenwereld en ook een deel van de Republikeinse partij blijven een groot deel van de stappen behouden die Obama gezet had voor toenadering.

Zo blijven zoals gezegd directe vluchten en cruises naar Cuba mogelijk, blijven de dilpomatieke relaties die in 2015 hersteld werden, behouden, en kunnen bestaande zakendeals zoals het hotel van het Cubaanse leger in Havana dat de Marriott-hotelgroep runt, gewoon voortgezet worden. Ook komt er geen beperking op het aantal liters rum of sigaren dat Amerikanen mee terug mogen nemen. Cubaanse Amerikanen mogen nog steeds onbeperkt naar Cuba reizen en geld sturen naar hun verwanten, en Amerikaanse boeren mogen hun producten nog steeds verkopen aan de Cubaanse regering.

Koude Oorlogsretoriek

Ook wat taalgebruik betreft, draaide Trump de klok terug. Hij veroordeelde in zijn toespraak het "brutale" karakter van het Cubaanse regime en zei dat Havana dringend zijn politieke gevangenen moet vrijlaten en moet stoppen met het opsluiten van onschuldige mensen.

Het verbeteren van de relaties tussen de VS en Cuba zal volgens Trump afhangen van de vooruitgang die Cuba maakt op het vlak van het eerbiedigen van de mensenrechten en een aantal andere zaken, zoals het uitleveren van Amerikaanse criminelen en vluchtelingen die asiel hebben gekregen op Cuba.

"Nu ik president ben, zal Amerika de misdaden van het Castro-regime aan de kaak stellen, we weten wat er gebeurt en we herinneren ons wat er gebeurd is", zo zei Trump, die er voor de rest sterk de nadruk op legde dat hij zijn verkiezingsbeloften nakwam.

"Very bad deal"

Trump noemde de overeenkomst die Obama met Cuba had gesloten over de versoepeling van de beperkingen een "very bad deal" die alleen de Cubaanse militairen rijker had gemaakt.

Hij zei dat zijn nieuwe politiek daar een einde zou aan stellen en de gewone Cubanen meer macht zou geven.

Critici vrezen echter net het tegenovergestelde: het verbieden van individuele reizen, waarbij Amerikaanse toeristen verblijven bij Cubaanse burgers, in bed&breakfasts en privé-restaurants en privé-taxi's gebruiken, betekent net een streep door de rekening van de gewone Cubanen terwijl de groepsreizen vooral de regering ten goede komen. 

Bovendien vragen ze zich af waarom Trump net Cuba er uit pikt om kritiek te geven op de mensenrechtensituatie, terwijl hij bijvoorbeeld in Saudi-Arabië, dat een vreselijk palmares heeft op het gebied van mensen- en vooral vrouwenrechten, zei dat hij niet in het land was "om andere mensen te zeggen hoe ze moeten leven, wat ze moeten doen, wie ze moeten zijn of hoe ze moeten bidden".

Mensenrechtengroepen zeggen bovendien dat het opnieuw isoleren van Cuba, de situatie op het eiland net erger kan maken doordat de hardliners er opnieuw meer macht zullen krijgen. De Cubaanse regering heeft altijd al gezegd dat ze niet zal toegeven aan druk om hervormingen door te voeren.

Meest gelezen