Unieke bibliotheek bleef 150 jaar onaangeroerd en gaat nu onder de hamer

Een uitzonderlijke bibliotheek uit de 18e eeuw van een Franse intellectueel die voor de Franse Revolutie gevlucht was naar Bouillon, wordt volgende week geveild. De bibliotheek, zowel de boeken als de meubels, was in bijna 200 jaar niet meer aangeraakt. “Ronduit uniek. Men heeft er de deur achter zich dichtgetrokken en vervolgens heeft niemand die boeken ooit nog aangeraakt”, aldus de veiligmeester. In de rijke verzameling boeken zitten er 182 uiterst zeldzame.
De bibliotheek bleef jarenlang onaangeroerd.

Het is zonder twijfel de droom van elke boekenverzamelaar: binnenstappen in een authentieke 18e eeuwse bibliotheek uit Bouillon waar in bijna tweehonderd jaar geen boek meer werd aangeraakt. Het overkwam een Belgische expert van het Brusselse veilinghuis Henri Godts.

De expert kwam op het spoor van de unieke bibliotheek toen enkele nabestaanden van de oorspronkelijke eigenaar het Brusselse veilinghuis binnenstapten en lieten vallen dat zij een nog onaangeroerde bibliotheek in het zuiden van ons land hadden.

Wat de expert vond, bleek het levenswerk van een Franse intellectueel die tijdens de Franse Revolutie naar Bouillon gevlucht was. Over wie het precies gaat, mag van de familie niet bekend gemaakt worden. Maar meest opvallende: elk boek dat in de bibliotheek werd aantroffen, lag er exact bij alsof de oorspronkelijke eigenaar het zo achterliet. Naar de reden daarvan blijft het voorlopig gissen.

In de cataloog voor de veiling worden de boeken dan ook als volgt omschreven: "De meeste exemplaren in hun oorspronkelijke, authentieke staat: genaaid onder kleurpapieren omslag en onafgesneden".

En niet alleen de boeken waren nog in hun oorspronkelijke staat, ook het meubilair zoals de tafeltjes, stoelen en zetels zijn minstens 150 jaar oud en quasi onaangeroerd gebleven.

De eigenaar van de bibliotheek had blijkbaar een voorliefde voor geografie, etnografie en exotiek, en het veilinghuis vond in de bibliotheek dan ook 182 authentieke 18e en 19e eeuwse, zeer zeldzame boeken met uitzonderlijke beschrijvingen van landen en streken, volkeren en culturen van de meest exotische locaties.

Teletijdmachine

Expert Godts van het veilinghuis was verrukt over de ervaring: “Het gebeurt uiterst zelden dat je zo’n authentieke bibliotheek terugvindt. Het is alsof je in een teletijdmachine naar de 18e eeuw gekatapulteerd wordt. De boeken zijn stuk voor stuk in goede staat bewaard en zien er nog uit zoals ze destijds van de pers gerold zijn, in hun oorspronkelijke papieren kaft”, zo zei hij.

“Toen ik de deur van de bibliotheek voor de eerste keer open trok, was ik aangenaam verrast van de authenticiteit en de 18e eeuwse atmosfeer die er hing. Het heeft me zeker twee dagen gekost om alles gedetailleerd te kunnen inventariseren. Ik heb elk boek in mijn handen gehad en ben daarbij heel voorzichtig te werk gegaan om niets te beschadigen.”

De hele bibliotheek gaat op 20 juni onder de hamer en de waarde wordt geschat tussen 35.00 en 50.000 euro. Verwacht wordt dat er geïnteresseerden uit zowel binnen- als buitenland zullen opdagen.

Tijdens de veiling in veilingzaal Horta in Brussel zullen nog 400 andere loten verkocht worden, waaronder een bijna 500 jaar oude atlas van Abraham Ortelius, samen met Mercator de grootste cartograaf van zijn tijd. De atlas uit 1575 - waarvan destijds slechts een 100-tal exemplaren werden gedrukt - geldt als "de eerste moderne atlas ooit". Volgens experten blijven er daar vandaag maar een 20-tal van over. Het uitzonderlijke werk wordt geschat op 40.000 tot 45.000 euro maar zou gemakkelijk meer kunnen opbrengen.

Meest gelezen