Veiligheidscontroles op Graspop mogen van bezoekers nog strenger

Op de festivalwei in Dessel is metalfestival Graspop van start gegaan, het eerste grote meerdaagse festival van ons land. Veiligheid blijft voor de organisatie - na de moddereditie van vorig jaar en kort na de aanslagen in ons land toen - ook dit jaar belangrijk. De festivalgangers zijn intussen al gewend aan die controles, en vinden dat het gerust nog wat strenger mag. Een verslag van onze reporter ter plaatse.
Lies Borgers

Op haar website laat Graspop er geen twijfel over bestaan, met een apart luik over de veilgheidsvoorwaarden die dit jaar gelden. Naast de aanbeveling om bij rampen of noodsituaties geen telefoontjes te doen, maar te smsen, staat uitgelegd dat niemand het festivalterrein op komt zonder een passage door de metaaldetector, een grondige controle van zijn rugzak en eventuele extra fouille. De gouden raad is duidelijk: "sleep zo weinig mogelijk mee naar de festivalweide, laat zoveel mogelijk thuis of in je tent of in een kluisje achter". Safety first, zo veel is duidelijk.

Lies Borgers

En wat vinden de festivalgangers daarvan?

Aan de ingang van de festivalwei staan in de intussen welbekende metaaldetectoren. Festivalgangers die de toegangscontrole net achter de rug hebben, zien geen graten in de aanpak van de organisatie. Er is duidelijk al gewenning opgetreden door het permanent hoge terreurniveau. Rode draad in de reacties aan de ingang: de controles mogen gerust nog strenger, zeker de fouillage maar vooral ook de screening van tassen en rugzakken.

Duitsers Leana Hagemann (29) en Caroline Pupp (23) komen een dagje naar Graspop om hun landgenoten Rammstein mee te pikken. Enkele weken geleden werd het Duitse festival Rock am Ring nog geëvacueerd. Leana en Caroline waren daar zelf niet aanwezig, maar vrienden van hen wel. 

"De evacuatie daar is snel en vlot verlopen, zonder meer. Het bleek dan ook loos alarm te zijn, maar toch is het niet fijn om zo'n verhalen te horen. Al houdt het ons zeker niet tegen om te blijven doen wat we graag doen: naar festivals en optredens gaan", zegt Leana, die vandaag een Rock am Ring-tshirt draagt als eerbetoon aan het festival.

Lies Borgers

De veiligheidscontroles op Graspop vinden ze "in het huidige klimaat" zeker niet te streng. "Dit is helaas nodig vandaag de dag. En eigenlijk is dit intussen ook al jaren de gang van zaken, op alle grote evenementen. We staan daar eigenlijk niet verder bij stil, en dat is goed ook", aldus Caroline.

Festivalganger na Pukkelpopstorm: "Veiligheid kan nog beter"

Verstokt festivalganger Marc Slowack (50) (midden op de foto) is nog iets strenger voor de organisatie. Hij was in de zomer van 2011 op Pukkelpop met zijn dochter, de bewuste dag dat de felle storm over de festivalwei trok, met alle gevolgen van dien. Een moment dat op zijn dochter meer indruk heeft nagelaten dan op hemzelf, vertelt hij. Op vlak van veiligheid vindt hij dat de grote festivals sindsdien stappen vooruit hebben gezet, al vindt hij dat het nog een pak beter kan.

Lies Borgers

"Ik vind het niet meer dan normaal in deze tijden, dat je dit soort controles door moet aan de ingang van een festival. Eigenlijk vind ik dat het nog strenger en persoonlijker mag allemaal. Als je ziet wat ik allemaal zonder problemen mee binnen neem. De securitymensen zijn zeker niet laks: ze doen hun best, en er zijn stappen vooruit gezet. Maar het kan nog beter, vind ik. Hoe dat precies moet, weet ik eerlijk gezegd niet", zegt hij. 

"Want langs de andere kant moet je eerlijk zijn: één onnozele zot kan altijd een klein pakketje explosieven binnen smokkelen. Dat is de realiteit: als er iets moet gebeuren, dan is het zo", zegt hij laconiek. "De storm op Pukkelpop heeft me geleerd dat alles altijd goed komt. Als je tijd gekomen is, dan moet je gaan, zo simpel is het. We mogen vooral niet bang zijn, en we moeten blijven genieten van de leuke dingen die het leven ons biedt, elke dag opnieuw en zeker tijdens de festivalzomer."

Opvallende bezoekers: "Mexicanen" en een baby

Het cliché wil dat de gemiddelde Graspopbezoeker volledig in het zwart gekleed rondloopt op zijn favoriete festival. Een verkenningsronde aan de ingang van het festivalterrein leert dat er zich tussen die zwarte massa ook enkele kleurrijke vogels bewegen.

Zo onder meer drie Nederlanders, die zich uitgedost hebben als Mexicanen. Ook zij vinden de veiligheidscontroles zeker niet te streng. "We moesten onze piñata's wel afgeven, maar verder hebben ze enkel wat over onze tas geaaid. Al zijn ze hier al strenger dan op de Nederlandse festivals, wat ons niet stoort. Dat is goed, als je ziet wat er gebeurt in de wereld."

De jongste festivalbezoeker op Graspop begint er érg vroeg aan: Naomi Bollen is amper 16 maanden oud en komt de wei in Dessel verkennen met haar mama Sarah Colemont (28). "Eigenlijk is dit al de tweede Graspop voor mijn dochter, want ze was er al eens bij in mijn buik. Tot nu toe is ze heel nieuwsgierig, en zoekt ze veel contact met de mensen rond ons. Of ik dit een veilige plek vind voor haar? Ja, ook al had ik de toegangscontrole strenger verwacht. Maar eigenlijk kan je nooit alle kwaad uitsluiten. Als er iets gebeurt, dan ben je altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plek."

Lies Borgers
Lies Borgers

Meest gelezen