Verlaagde btw op digitale publicaties komt er dan toch (nog) niet

Er komt voorlopig dan toch geen lagere btw op e-boeken en online kranten en tijdschriften. Tsjechië heeft het akkoord daarover geblokkeerd op de vergadering van de Europese ministers van Financiën. Het voorstel wordt doorgeschoven naar de vergadering van juli.

Omdat de Europese btw-regeling voor elektronische handel verlaagde tarieven uitsluit, geldt voor digitale publicaties zoals e-boeken en online kranten en tijdschriften in België een btw-tarief van 21 procent. De btw op dag- en weekbladen die minstens 48 maal per jaar verschijnen bedraagt 0 procent, op andere tijdschriften en op boeken moet 6 procent btw worden betaald.

Om een einde te maken aan deze dubbele standaard en om digitale publicaties goedkoper te maken, bogen de Europese ministers van Financiën zich vandaag over een nieuwe richtlijn die hen de mogelijkheid geeft het verlaagde, superverlaagde of nultarief ook op e-publicaties toe te passen. De animo voor het voorstel was groot, maar toch geraakte het niet goedgekeurd.

Tsjechië blokkeerde in zijn eentje een akkoord omdat het naar eigen zeggen vreest dat het zijn btw-tarieven niet meer zal kunnen differentiëren en onder grote druk zal staan de verlaagde tarieven toe te passen. Andere lidstaten reageerden ontstemd op het Tsjechische verzet. Ook Europees commissaris voor Belastingen Pierre Moscovici zei van de Tsjechen geen enkel argument te hebben gehoord dat hun verzet rechtvaardigt. "Maar misschien zit hier iets anders achter", zei hij.

AFP or licensors

Ander btw-dossier tegengehouden

Omdat de btw-verlaging voor e-publicaties niet werd goedgekeurd, werd ook een ander btw-dossier - waar de Tsjechen veel belang aan hechten - tegengehouden. Een "geërgerde" Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem riep zijn collega's op tot redelijkheid, maar beide dossiers worden doorgeschoven naar de volgende vergadering in juli. "Dit creëert weer het beeld dat Europa veel praat, maar niets doet", protesteerde de Luxemburgse minister Pierre Gramegna nog.

Meest gelezen