Veroorzaakte de gevelbekleding de brand in Londen?

Het is de vraag van de week. Hoe komt het dat een mastodontgebouw als de Grenfell Tower in Londen zo snel zo hevig vuur kon vatten. Er doen verschillende theoriëen de ronde, maar steeds meer wijst in de richting van de gevelplaten.
AFP or licensors

Volgens de Britse krant "The Guardian" waarschuwden experts vorig jaar al dat door het streven naar steeds meer energie-efficiëntie, ook steeds meer gebouwen geïsoleerd worden in materialen die brandbaar zouden zijn. De Grenfell Towers zouden daar een voorbeeld van zijn. Recent werden de torens nog beter geïsoleerd om energie-efficiënter te worden. Vorig jaar werden de torens gerenoveerd met isolatiemateriaal dat bestaat aluminium en plastic. En dat is uiterst brandbaar.

Ook architect George Clark keek met grote verbazing naar de manier waarop het appartementsblok zo snel zo hevig vuur vatte. Op "BBC Newsnight" verwijst ook hij naar die bekledingspanelen. "Ze vielen naar beneden als een banaan die je aan het pellen bent. En dat terwijl ze hevig brandden. Voor mij is het duidelijk dat op die manier het vuur extra snel verspreid werd".

De firma die de panelen plaatste wil voorlopig niet reageren op de berichten in de pers. Ze worden onder meer van verdacht de plaatsing niet gedaan te hebben zoals in de plannen beschreven werd.

Maar niet alleen de isolatie wordt onderzocht. Onderzoekers focussen zich ook op de gasleidingen. Ook daar zou een en ander rond brandveiligheid niet nageleefd zijn zoals eerder beloofd.

Meest gelezen