Vlaamse regering heeft overnemer voor Ford-site, "tewerkstelling voor 1.000 mensen"

De Vlaamse regering heeft een privé-investeerder gevonden die zich wil vestigen op de vroegere Ford-terreinen in Genk. Dat heeft minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bekendgemaakt. Er zouden zo'n 1.000 mensen tewerk worden gesteld. Het bod moet wel nog worden toegewezen. Volgens onze informatie gaat het over Groep Machiels, actief in logistiek en afvalbeheer. Intussen blijkt ook dat Limburg de werkloosheidskloof met Vlaanderen heeft gedicht.

Volgens Bourgeois waren er vier kandidaten die zich wilden vestigen op de voormalige Ford-site. Twee kwamen er in aanmerking, maar nu is er dus "een voorkeur". "Het gaat om een privé-investeerder, wat een goede zaak is. Die zal zorgen voor tewerkstelling." 

De Vlaamse regering had vooraf gezegd dat er minstens 15 mensen per hectare aan het werk moeten kunnen worden gezet. Dat aantal zou ruimschoots overschreden worden, tot zo'n 25 per hectare. In totaal gaat het dus om duizend jobs. 

Om welk bedrijf het precies gaat, wil Bourgeois nog niet zeggen. Het bod moet namelijk nog worden besproken in de regering. Nog voor de zomer zou het definitief moeten worden toegewezen. "Als dit op zo'n korte tijd lukt, dan is dat een fantastisch resultaat."

Economische hoogdagen

Ondertussen blijkt dat er in Limburg niet langer meer werklozen zijn dan in de rest van Vlaanderen. Nu is er sprake van 6,7 procent werkloosheid, wat het exacte gemiddelde is van Vlaanderen. "Limburg beleeft economische hoogdagen", zegt de minister-president. "We zijn begonnen met een achterstand van 1,1 procent na de sluiting van Ford Genk, maar we hebben die achterstand ingelopen dankzij de goede economische toestand en de grotere competitiviteit van de bedrijven."

Om die economische heropleving in de verf te zetten heeft de SALK-taskforce (Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat, nvdr.) nog nieuwe stappen gezet. Zo is er beslist om op de Thor-site in Genk een campus rond "slimme maakindustrie" op te richten. De campus komt er op initiatief van LRM (Limburgse Reconversiemaatschappij), de stad Genk en de KU Leuven. De nieuwe campus moet de eerdere investeringen op dezelfde site versterken.

BEKIJK: Oud-werknemer loopt allerlaatste keer door Ford Genk

Voor de bulldozers aan de afbraak beginnen, stapte Radio 2 Limburg eerder deze week nog eens door de productiehallen met een oud-werknemer. 

Meest gelezen