Voor 1,25 euro op kamp met De Lijn

Jeugdbewegingen kunnen deze zomer goedkoper met een bus van De Lijn naar hun bivakplaats. Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts verlagen de prijs fors. Tot nu toe kostte een extra bus naar het kampterrein van Chiro, scouts of KSA minstens € 200. Dat wordt nu amper € 1,25 per reiziger. Jeugdbewegingen moeten wel minstens 1 maand op voorhand een aanvraag doen en de busrit mag niet verder dan 50 km zijn.

Vele Vlaamse jeugdbewegingen verhuizen elke zomer naar een bivakplaats en maken daarbij gebruik van De Lijn, bijvoorbeeld om van het treinstation naar de bivakplaats te reizen. Kleine groepen (tot 30 personen) kunnen een gewone lijn gebruiken of beroep doen op een belbus. Grotere groepen konden al een beroep doen op een 'versterkingsrit' die bovenop de normale dienstverlening ingelegd werd voor de jeugdbeweging. Zo'n extra busrit kostte minstens € 200.

Vlaamse steun voor jeugdwerk

De Vlaamse ministers Gatz en Weyts willen de jeugdbewegingen ondersteunen en het openbaar vervoer aantrekkelijker maken. "Er zitten natuurlijk steeds meer kinderen bij de jeugdbewegingen en er zijn daar kinderen bij die het niet breed hebben", zegt Gatz op Radio 1,"Het is een soort dienstverlening ten aanzien van het geëngageerde jeugdwerk." De prijs voor een rit wordt daarom verlaagd naar € 1,25 per reiziger. Voor die prijs rijdt de bus tot de halte die het dichtst bij de bivakplaats ligt.

Beperkingen

De totale busrit mag niet meer dan 50 kilometer zijn en de jeugdbewegingen moeten minstens 1 maand op voorhand een aanvraag doen, zodat De Lijn zich kan organiseren. Groepen die hun bivak voor deze zomer aan het voorbereiden zijn, stippelen dus best zo snel mogelijk hun vervoer uit. Meer informatie is terug te vinden op de website van De Lijn.

Meest gelezen