Willem-Alexander gezwind de fiets op en de Queen doet treinrit van betovergrootmoeder Victoria over

Belga

NEDERLAND: koning Willem-Alexander geeft het goede voorbeeld in zijn fietsland

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft Velo-City 2017 geopend. Dat is het grootste fietscongres ter wereld dat plaatsvindt in Nijmegen en Arnhem. Vorige edities vonden plaats in Tapei en Rio de Janeiro. Op het congres verzamelen ruim 1.500 fietsprofessionals en worden de laatste innovaties aangekaart en onderling besproken hoe bijvoorbeeld steden, zoals de Deense stad Kopenhagen dat al deed, fietsvriendelijk te maken. Willem-Alexander gaf zelf het goede voorbeeld. Nederland is niets voor niets een fietsland. Hij sprong gezwind een fiets op en reed over een deel van het RijnWaalpad, het 17 kilometer lange snelfietspad tussen Nijmegen en Arnhem.

De koning maakte zich tijdens de opening vrolijk over een terugtraprem bij een fiets. "Dat is lang geleden", klonk het nostalgisch. Ook zijn moeder, prinses Beatrix (foto), en grootmoeder, koningin Juliana (foto, 1975 met dochter Marijke), fietsten graag. "In Nederland gaat de koning fietsen en dat zegt heel veel. Dat bepaalt het beeld voor hoe wij in Nederland fietsen waarderen", legt hoogleraar Ruth Oldenziel (Technische Universiteit Eindhoven) op NOS uit.

GROOT-BRITTANNIË: Queen doet historische treinrit van betovergrootmoeder Victoria over, en prins Andrew over half-lege glazen

De Britse koningin Elizabeth en haar man, prins Philip, nemen graag de trein. Zo reizen ze steevast richting hun buitenverblijf Sandringham in Norfolk met de trein. Er moet al een fikse verkoudheid tussenkomen wil de Queen een helikopter verkiezen boven de spoorwegen. Afgelopen dinsdag bracht ze hulde aan haar betovergrootmoeder, de legendarische monarche Victoria. De Queen deed de treinrit over die Victoria 175 jaar geleden maakte: van Slough (dichtbij Windsor Castle) naar Paddington (Londen). Victoria was in 1842 de eerste regerende Britse royal die met een trein reisde.

De oorspronkelijke rit duurde een halfuurtje. De toen 23-jarige Victoria was achteraf in de wolken. Ze loofde de "geringe beweging", in vergelijking met de alomtegenwoordige en rammelende koetsen. En merkte subtiel op dat er "geen stof en minder hitte" waar te nemen was. De Queen en Philip deden over de rit anno 2017 slechts 19 minuten. Het treinstel zelf werd voor de gelegenheid "Queen Elizabeth II" gedoopt. De Queen was in het gezelschap van Isambard Thomas, wiens betovergrootvader voor de plannen van de spoorlijn -de Great Western Railway- verantwoordelijk was. Thomas gaf toe eerst een beetje zenuwachtig te zijn voor het koninklijke bezoek. Achteraf liet hij in een gesprek met People weten dat het reuze meeviel. "De Queen wist exact wat er zich 175 jaar geleden heeft afgespeeld. Ze heeft de notities van haar betovergrootmoeder goed nagelezen. Fascinerend hoeveel interesse ze had."

Prins Andrew reageert genuanceerder op de brexit-plannen

De Britse Andrew, een van de zonen van de Queen, heeft openlijk gesproken over de brexit. Opmerkelijk want royals horen geen politieke menig te hebben. Andrew had vorig jaar al aangegeven dat de Britten beter bij de Europese Unie zouden blijven, maar was nu genuanceerder in een interview met BBC World News. "Je kunt op twee manieren naar de brexit kijken: ofwel Jezus, wat hebben we gedaan! Ofwel, wat zijn de mogelijkheden (je verliest iets maar je kan ook iets winnen). Ik heb geen idee hoe het zal uitdraaien", vertelt de prins. Hij omschrijft het als de theorie van het half-lege glas en het half-volle glas. De prins werd geïnterviewd tijdens een wetenschapsconferentie in Singapore. 

In november vatte Andrew het op een zakenevenement in Windsor Castle het nog als volgt samen: "Er is een referendum hier geweest en we besloten een organisatie te verlaten, en er is een man (Donald Trump, red.) in de VS die blijkbaar elke organisatie wil verlaten. Dat gecombineerd kan de zaken uit elkaar doen vallen." Maandag start het Verenigd Koninkrijk de onderhandelingen met de EU over het vertrek in 2019.

ZWEDEN: prins Carl Philip en prinses Sofia vieren hun tweede huwelijksverjaardag

In Zweden hebben Carl Philip en Sofia Hellqvist karton gehaald, ze waren immers op 13 juni twee jaar getrouwd. Hoewel er nu allesbehalve een wolkje aan de lucht is, werd de komst van Hellqvist met argusogen bekeken. De prinses was in een vorig leven een lingeriemodel en tv-realityster in "Paradise hotel". De Zweedse pers was een hele tijd zoet met het verhaal en had het uitgebreid over de tatoeages van de toekomstige prinses. Het huwelijk zelf was er eentje om in te kaderen met een heus gospelkoor en muziek van Coldplay en Rihanna. Het werd ook een bruiloft "voor het hele volk" want zelfs het avondprogramma werd -tegen de tradities in- niet achter gesloten deuren afgewerkt. De Zweedse omroep SVT mocht meekijken bij het aansnijden van de bruidstaart tot de openingsdans.

Twee jaar na het huwelijk is er nog altijd geen smet op hun blazoen. Het prinselijke paar werkt vlotjes officiële opdrachten af en Sofia blijft zich inzetten voor Project Playground dat ze in 2010 oprichtte met vriendin Frida Vesterberg. De stichting helpt kinderen in Kaapstad, Zuid-Afrika, door in te zetten op sociale activiteiten en sport. Sofia werkte als vrijwilliger in Senegal en Ghana, voor haar koninklijke bekendheid. "We zijn een team, een goed team", omschrijft Carl Philip hun relatie die in september zal bezegeld worden met een tweede kind.

De beelden van het sprookjeshuwelijk met als afsluiter een innige zoen:

De zwangere Sofia en Carl Philip vorige maand nog op een forum tegen pesten:

Meest gelezen