Woedende betogers vallen districtshuis binnen in Londen

In Londen zijn woedende betogers het districtshuis binnengevallen van het stadsdistrict waarvan het uitgebrande Grenfell-woonblok afhangt. De demonstranten stellen het bestuur van het district verantwoordelijk voor de ramp. Ook premier Theresa May moet het ontgelden en moest onder zware politiebewaking worden weggeleid na een ontmoeting met buurtbewoners van het uitgebrande torengebouw.
Press Association

De menigte drong de hal van het districtshuis van Kensington en Chelsea binnen en stond op de trap naar de eerste verdieping tegenover enkele privébewakingsagenten. Het kwam tot schermutselingen en de sfeer was geladen.

"Wij eisen gerechtigheid", "Schaam u", "Moordenaars", riepen de betogers, van wie sommigen borden droegen met daarop "Gerechtigheid voor Grenfell".

Voor de lokalen van het districtshuis stonden ook honderden mensen, die aan de media affiches toonden met foto's van mensen die nog steeds vermist worden.

Na de brand van dinsdagnacht leverden verscheidene mensen felle kritiek op het beheer van het appartementsgebouw, dat gebrekkig geweest zou zijn. Volgens velen kwam dat omdat het sociale appartementen waren. Hun waarschuwingen over het brandgevaar werden jarenlang genegeerd.

De bekleding die vorig jaar aan de gevel werd aangebracht, zou de verspreiding van het vuur bevorderd hebben. Volgens The Times is deze bekleding in de Verenigde Staten verboden voor gebouwen hoger dan twaalf meter.

Ook kritiek op May

Ook de Britse premier Theresa May moet het ontgelden. Zij moest vanavond onder zware politiebewaking worden weggeleid na een ontmoeting met buurtbewoners van de uitgebrande Grenfell Tower. Woedende burgers riepen haar toe dat ze zich moest schamen. "Lafaard" en "U bent hier niet gewenst" kreeg ze ook nog te horen.

Haar aanpak na de brand van eergisteren valt niet overal in de smaak. Dat ze gisteren een bezoek bracht aan de reddingswerkers, maar niet aan de slachtoffers, wordt haar niet in dank afgenomen. 

May heeft overigens 5 miljoen pond toegezegd voor de slachtoffers van de brand. Ze belooft ook een actieplan voor al wie door de brand dakloos is geworden. 

Press Association

Meest gelezen