"Ik voelde tranen opkomen en heb ze dan maar de vrije loop gelaten"

Eén week na de spraakmakende auditie van de dove Mandy Harvey in "America’s got talent", was het deze week de slechtziende Christian Guardino, die tot zijn 12de levensjaar blind was, die eerst de jury en daarna het internetpubliek omverblies met zijn optreden. De schuchtere tiener, die jurylid Simon Cowell zelfs beleefd met "Sir" aansprak, bracht een pakkende versie van "Who’s lovin you" van The Jackson 5. Een versie die voldoende was om de ‘Golden buzzer’ in te drukken en zo rechtstreeks naar de finales te mogen.

De intussen 17-jarige Christian Guardino -tijdens de opnames was hij nog 16- is afkomstig uit Long Island, in de Amerikaanse staat New York. Hij lijdt aan de erfelijke oogaandoening 'amaurosis congenita van Leber', waardoor zijn netvlies niet goed werkt. Dankzij gentherapie in 2012 werd een deel van het gezichtsvermogen van Christian hersteld, ook al bleef hij officieel blind. 'Ik heb nog wel problemen met mijn zicht, zeker als ik iets moet lezen. Soms moet ik creatief zijn in oplossingen. Maar ik kan nu dingen doen die ik voor 2012 nooit kon, zoals basketten of gewoon met mijn vrienden rondhangen als het al donker is', aldus Christian op de plaatselijke nieuwswebsite Newsday.

Moeder Beth over de operatie op National Geographic in september 2016: "Het is allemaal zo snel gegaan. We moesten ons in de armen knijpen om het allemaal te geloven. Drie dagen na de eerste operatie aan één oog, kon Christian plots weer zien. Je gaat dan van "Zal mijn zoon nog ooit kunnen zien?" naar "Ja, hij kan zien!" Alsof je een mirakel meemaakt."

Dat "mirakel" vertaalde zich intussen in een optreden voor Michelle Obama in november 2016 tijdens haar "Fit 2 Celebrate Gala". En begin deze week in enorm veel media-aandacht na de geslaagde auditie in "America’s got talent, waar Christian een nummer van The Jackson 5 ten gehore bracht.

Christian: "Ik was doodsbang. Ik wilde vooral jurylid Simon Cowell verbazen, omdat hij degene is die altijd het eerlijkst, hoe brutaal ook, reageert. Als iemand ooit zal zeggen hoe goed of slecht je bent, dan is hij het wel. Na mijn auditie voelde ik me erg opgelucht. Het voelde alsof ik gedaan had wat ik moest doen. Toen Howie Mandel dan de 'Golden buzzer' induwde, voelde ik onmiddellijk de tranen opkomen. Met een huilbui tot gevolg."

"Maar de confetti die neerdwarrelde na het indrukken van de 'Golden buzzer', die zag ik wel. Ik heb zelfs geprobeerd om er wat op te vangen en in mijn zakken te steken. Hilarisch. Uiteindelijk heeft men me nog confetti toegestuurd."

"Mijn deelname zal altijd een van de meest positieve ervaringen van mijn leven zijn en ik zal die altijd in mijn hart dragen."

Moeder Beth concludeerde met: "Het is allemaal erg surrealistisch voor ons." Of Christian uiteindelijk met de hoofdprijs zal gaan lopen, is nog afwachten. Maar deze pakkende auditie neemt niemand hem nog af:

Meest gelezen