"Laffe" Theresa May probeert gemoederen te sussen: "We doen alles wat we kunnen"

De Britse premier Theresa May benadrukt in een gesprek met de BBC dat de regering "alles doet wat ze kan" voor slachtoffers en nabestaanden van de ramp met het Grenfell-torengebouw. "We zullen de brand tot op de bodem uitspitten", belooft ze. May moest gisteren nog zware politiebewaking krijgen toen ze buurtbewoners van het uitgebrande torengebouw bezocht. May wordt fel bekritiseerd voor haar aanpak. Ze wordt lafheid verweten.
Theresa May kwam speciaal naar de studios van BBC.

De Grenfell Tower in Londen brandde woensdag volledig af. Voorlopig zijn 30 dodelijke slachtoffer genoteerd maar dat aantal zal hoogstwaarschijnlijk nog fors oplopen. De emoties over de ramp zitten hoog. Er is sterke kritiek op het beheer van het torengebouw, dat gebrekkig zou zijn geweest. Volgens velen omdat het sociale appartementen waren. Waarschuwingen over ernstig brandgevaar werden jarenlang genegeerd.

De Britse premier May krijgt eveneens bakken kritiek over haar heen. Zij bracht eergisteren een bezoek aan de reddingwerkers, maar niet meteen aan de slachtoffers. De Londense burgemeester Sadiq Khan en oppositieleider Jeremy Corbyn deden dat wél. May wordt een gebrek aan menselijkheid verweten en zou het te druk hebben met de kabinetsformatie. Gisteren werd ze nog uitgejouwd en voor "lafaard" verweten toen ze buurtbewoners van het uitgebrande woonblok bezocht. (lees verder onder de video hieronder)

Verkeerd ingeschat?

May probeert in een interview aan BBC de gemoederen te sussen. Ze benadrukt nogmaals dat er een diepgaand onderzoek komt. "Dát is waarom ik onmiddellijk naar Downing Street ben vertrokken (haar ambstwoning, red.)." May stelt dat de fatale brand "tot op de bodem zal worden uitgespit". Aan de slachtoffers is ruim 5 miljoen euro toegezegd. Die miljoenen gaan onder meer naar voedsel en kleren.

Heeft May een inschattingsfout gemaakt? Heeft ze de emoties en/of het ongenoegen van het publiek verkeerd ingeschat? De premier ontwijkt die vraag tijdens het gesprek. "Dit is een vreselijke tragedie. Mensen hebben hun levens verloren, anderen zijn hun hebben en houwen kwijt. We brengen alles in orde om hulp te bieden", zegt May.

Meest gelezen