"Maybot krijgt geen grip op wat gebeurt, ze lijkt totaal verloren"

De makke - en volgens sommigen "laffe"- reactie van de Britse premier Theresa May op de verwoestende brand in de Grenfell Tower, is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten. Ze krijgt bakken kritiek over zich heen voor haar aanpak van dit nieuwe drama. Maar waar schiet de premier dan precies te kort? Correspondent Lia van Bekhoven legt de vinger op de wonde.
Na de brand in de Grenfell Tower bezocht May de reddingswerkers, maar niet de slachtoffers.

Na de tegenslagen van de laatste maanden, zoals de terreuraanslagen, het verlies van de Conservatieven bij de verkiezingen -waardoor haar positie zelfs binnen haar eigen partij aan het wankelen is- komt nu ook de verwoestende brand in Grenfell Tower haar duur te staan. 

Haar "laffe" reactie vindt geen genade bij de slachtoffers en buurtbewoners. Dat ze een bezoek bracht aan de reddingswerkers en niet aan de slachtoffers -terwijl de Londense burgemeester Sadiq Khan en oppositieleider Jeremy Corbyn dat wel deden- vinden velen een premier onwaardig (foto boven). Gisteren moest ze nog zware politiebewaking krijgen toen ze buurtbewoners van het uitgebrande torengebouw bezocht (zie video hieronder).

(lees verder onder de video) 

"Als je niet echt meevoelt, moet je het op zijn minst kunnen faken"

Tegenover de BBC probeerde May gisteren de gemoederen te bedaren. Ze benadrukte dat er een "diepgaand onderzoek" komt en dat de brand "tot op de bodem zal worden uitgespit". En vandaag roept ze haar regeringsleden bijeen voor een bijzondere zitting over de brand. Later op de dag zal de premier in haar ambtswoning Downing Street 10 ook slachtoffers van de brandcatastrofe en hulpverleners ontvangen. Maar het brengt weinig zoden aan de dijk, wel integendeel, zegt correspondent Lia van Bekhoven. 

"Op de vragen 'Wat gaat u doen? Heeft u de publieke stemming niet verkeerd ingeschat?' bleef ze gisteravond maar herhalen 'we doen ons uiterste best om de zaak te verlichten, we doen alles om mensen te helpen, we doen wat we kunnen', maar daar blijft het bij", analyseert Van Bekhoven. "Ze slaagt er maar niet in om zich aan te sluiten bij de nationale stemming, om grip te krijgen op wat gebeurt. Ze lijkt totaal verloren."

"May is zo ongelooflijk houterig", vindt Van Bekhoven ook. "Mensen verwachten van een leider dat als je niet echt meevoelt, dat je dat op zijn minst kan faken. Maar ook daar slaagt ze niet in.". Het mag dan ook niet verwonderen dat May intussen in de Britse media als "Maybot" wordt omschreven, een samenstelling van "May", en jawel, "robot". Want, zo zegt Van Bekhoven, velen vinden de menselijkheid bij May ver zoek. 

"Zelfs de Queen voelt de stemming beter aan dan May"

Dat zelfs de Queen beter lijkt aan te voelen wat leeft, is een teken aan de wand, gaat van Bekhoven voort. In een boodschap naar aanleiding van haar 91e verjaardag verwees Queen Elizabeth naar "de sombere stemming in het land, waaraan moeilijk te ontkomen is". 

"In de voorbije maanden heeft het land een opeenvolging van tragedies meegemaakt", legde de koningin uit. Ze doelde daarmee op de brand in een Londense woontoren woensdag, en een reeks aanslagen, waaronder het bloedbad in Manchester en Londen. Het Britse staatshoofd zei bij haar bezoeken aan slachtoffers in Manchester en Londen "diep onder de indruk te zijn gekomen van de onmiddellijke bereidheid van mensen om mensen in nood te helpen". 

Het Verenigd Koninkrijk "is op de proef gesteld maar is, geconfronteerd met tegenspoed, standvastig gebleven. Verenigd in ons verdriet, zijn wij als gelijken vastberaden om zonder vrees of zonder voorkeur hen te steunen die hun leven, dat zo vreselijk door verwondingen en verlies is getroffen, opnieuw opbouwen", zei Elizabeth II.

"Wat de Queen zegt, is exact wat je verwacht van een leider, en dat is wat we definitief níét krijgen van de Britse premier", besluit Lia van Bekhoven. 

Meest gelezen