Armand De Decker neemt ontslag als burgemeester van Ukkel

Armand De Decker (MR) neemt ontslag als burgemeester van Ukkel. Dat meldt zijn partij via Twitter. De MR-politicus is in opspraak gekomen in de zogenoemde Kazachgate-affaire, maar hij houdt vol geen enkele rol te hebben gespeeld in het ontstaan van de afkoopwet
Aurore Belot www.aurorebelot.com

Oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker wordt al langer genoemd in de Kazachgate-affaire, omdat hij optrad als advocaat van de steenrijke spilfiguur Patokh Chodiev. Die zou smeergeld betaald hebben om de afkoopwet sneller door het Belgische parlement te jagen. 

De Decker zegt geen enkele rol te hebben gespeeld in het ontstaan van de omstreden afkoopwet, schrijft De Decker in een persbericht waarin hij zijn ontslag aankondigt.

De precieze rol Van De Decker in de Kazachgate-affaire wordt sinds kort onderzocht door een parlementaire onderzoekscommissie van het Brusselse parlement, waarin verschillende politici en magistraten al zijn komen getuigen.

"Sereniteit"

Gisteren zei De Decker nog dat hij er alle vertrouwen in heeft. "De commissie zal de waarheid onthullen, namelijk dat het lobbywerk door de Antwerpse diamantairs is gebeurd", zei hij aan de RTBF. Hij wuift alle beschuldigingen weg. "Zoals ik altijd heb gezegd, heb ik geen enkele rol gespeeld bij het tot stand komen van deze wet."

Maar vanmiddag maakte zijn partij via Twitter plots bekend dat De Decker toch ontslag neemt als burgemeester van Ukkel. "Ik neem akte van het ontslag van Armand De Decker. Zijn beslissing was essentieel om het sereen bestuur van de gemeente Ukkel te verzekeren", twitterde MR-voorzitter Olivier Chastel.

De Decker bevestigde zijn ontslag vervolgens in een persbericht, waarin hij het ook heeft over sereniteit. "Ik blijf sereen en met vol vertrouwen in de instellingen en de justitie van ons land", Waarom neemt hij dan ontslag? Hij verwijst naar het "ondraaglijke klimaat" dat was ontstaan rond het Kazachgate-dossier, maar houdt zijn onschuld vol.

Maingain vroeg ontslag

Vanochtend had Olivier Maingain, de voorzitter van de partij DéFI (voorheen FDF) in Le Soir nog om het ontslag van De Decker gevraagd. Dat is opvallend, want DéFi zit samen met MR (en CDH) in de meerderheid in het Ukkelse gemeentebestuur.  

"Nu de rol van De Decker in het Kazachtgate-schandaal steeds duidelijker wordt, kan ik als voorzitter van een partij die gelinkt is aan die meerderheid, niet toestaan dat de zaken onveranderd blijven", stelde Maingain vanochtend nog in de krant.

"De MR moet zeer snel een signaal geven over hoe ze de opvolging van De Decker aan het hoofd van de gemeente Ukkel wil regelen. Als Yvan Mayeur zich heeft moeten terugtrekken (als Brussels burgemeester, red.) vóór enige vorm van vervolging, dan is er geen reden waarom De Decker nog langer de gemeente zou leiden", zegt Maingain nog. Als er niet snel duidelijkheid komt, "zal er meer zijn dan een vertrouwenscrisis", voegde hij er nog toe.

En kennelijk is De Decker onder de druk gezwicht. In november van vorig jaar had hij dat nog geweigerd, toen de partij Ecolo daar om had gevraagd nadat De Decker ontslag had genomen uit al zijn functies binnen de MR. Nu volgt daar dus zijn ontslag op als burgemeester.

Meest gelezen