Braziliaanse luchtvaartmaatschappij schrapt levering traangas aan Venezuela

Avianca Brasil weigert 78.000 eenheden traangas naar Venezuela te transporteren. Dat meldt de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij op Twitter. Ze komt daarmee tegemoet aan de vraag van de Venezolaanse oppositie om het goedje niet langer te leveren omdat de autoriteiten het gebruiken om de talrijke protesten neer te slaan.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Een man trotseert een wolk traangas tijdens protest in Caracas (14/06/2017).

Na een tekort aan voedingsmiddelen en medicijnen kampt Venezuela dezer dagen met een nieuwe schaarste: het land valt mogelijk zonder traangas. Dat is het gevolg van de weigering van Avianca Brasil om 78.000 eenheden van het goedje naar Venezuela over te vliegen.

Gisteren moest het bedrijf Condor Non-Lethal Technologies in Rio de Janeiro toegeven dat het een contract met de Venezolaanse veiligheidsdiensten had afgesloten voor de productie van de levering van het traangas.

Eerder waren leden van de Venezolaanse oppositie met documenten naar buiten gekomen die moesten bewijzen dat het bedrijf die overeenkomst in april had gesloten. Ze vroegen de Braziliaanse regering meteen de levering tegen te houden, maar nu weigert alvast Avianca Brasil het traangas te transporteren.

In Venezuela is het nu al maanden onrustig. Bijna elke dag trekken mensen de straat op om het ontslag van president Nicolás Maduro te eisen. Zijn regering aarzelt niet om die protesten met geweld de kop in te drukken. De ordediensten gebruiken daarbij regelmatig traangas. Alles samen zijn al 70 mensen omgekomen. 1.300 anderen raakten gewond.

Meest gelezen