Brussel maakt alle vergoedingen van mandatarissen openbaar

De stad Brussel maakt alle vergoedingen van Brusselse mandatarissen openbaar, via een nieuw onlinekadaster. In totaal zijn daar 1.400 mandaten -bij zowat 200 vzw's- in opgenomen. Het gaat om een initatief van de nieuwe burgemeester Philippe Close (PS). Maar volgens SP.A en CDH bevat de lijst flagrante fouten.

Het gaat om een voorlopige lijst, met vergoedingen voor bestuursmadaten bij vzw's die zijn opgericht om grote organisaties te helpen besturen, bijvoorbeeld de Brusselse ziekenhuizen, de Brusselse vroegmarkt, de jaarbeurs van Brussel. Het stadsbestuur van Brussel heeft die nu onder impuls van de nieuwe burgemeester online gezet.

Een optelsom leert dat het gaat om 200 structuren en bijna 1.400 mandaten, jaarlijks goed voor minstens 1,2 miljoen zitpenningen. De grootste verdieners zijn Pascale Peraïta (PS, 78.657 euro), Christophe Pourtois (MR, 76.459 euro) en Faouzia Hariche (PS, 71.175 euro).

Voormalig burgemeester Yvan Mayeur (PS) staat niet in de top 10 omdat Samusocial (de daklozenorganisatie waar Mayeur zitpenningen kreeg en waarvoor hij moest opstappen, red) een privé-organisatie is. Ook de intercommunales – goed voor 15 bijkomende instellingen – zijn nog niet in het kadaster opgenomen. Ook daar had Mayeur een goed betaald zitje bij Vivaqua (Brussels waterbedrijf).

Wat gebeurt er met deze gegevens?

In De Standaard zegt Close dat er in het aantal mandaten en vergoedingen gesnoeid zal worden. "Het is crisis en er is een signaal nodig, er zullen dus vzw’s verdwijnen", zegt Close in De Standaard. "Die oefening maken we met het hele stadsbestuur. Tegen juli moet de klus klaar zijn."

Ook Close zelf was een "cumulkoning" met 29 mandaten, maar hij beklemtoond dat "de tijden veranderd zijn". "Ik pas nu voor mezelf een cumulverbod toe en hoop dat het debat erover op een serene manier gevoerd wordt."

"Oefening die in heel België zou moeten gebeuren"

"Het is belangrijk om de stal uit te mesten", zegt de Brusselse Open VLD-schepen Els Ampe. "Dat betekent minder mandaten en minder vergoedingen. Het is een oefening die in heel België zou moeten gebeuren."

Herbekijk hier het interview met Els Ampe in "Het journaal":

(en lees verder onder de video)

Lijst niet correct?

Intussen is al kritiek gekomen op de lijst die is gepubliceerd. Onder meer volgens de SP.A zou de lijst fouten en achterhaalde informatie bevatten. Sven Bousset, kabinetschef van ex-schepen Ans Persoons, ontkent via Twitter dat hij nog zitpenningen ontvangt:

Ook SP.A-voorzitter John Crombez is niet te spreken over de lijst, "die manifeste fouten bevat".

Maar niet alleen bij de SP.A klinkt gemor, ook CDH beklemtoont dat de lijst flagrante fouten bevat. 

Meest gelezen