Crowdsurfen en headbangen: Graspop 2017 door de ogen van onze fotografen

Op Graspop in Dessel sluiten onder meer Scorpions, Opeth en Sabaton vanavond het festival af. Het is een warme en droge editie geworden met vandaag temperaturen tot 30 graden. Enkele sfeerbeelden van onze festivalfotografen op de wei.
Lies Borgers
De dramatische rock van Evanescence weergalmde vanavond op de wei in Dessel.

Wie nog zin had in een steviger feestje voor de "classic rock" van Scorpions kon in de vooravond terecht bij de Amerikanen van Mastodon, intussen ook al bijna 20 jaar actief.

De verrassing van Graspop tot nu toe: Brides of Lucifer

Scala op Graspop: het concept klonk voor het festival even gek als geniaal. Maar de organisatie van het metalfestival plaatste tributeband Brides of Lucifer niet één keer maar dubbel op de affiche: zowel als verrassingsact op de openingsavond, als in de Marquee als slotact op de eerste festivaldag. De groep vreesde boegeroep of een bierdouche, maar het metalpubliek sloot de Brides in zijn hart, tot verbazing van de groep zelf. (een verslag over het optreden lees je hier)

Vaste waarde op Graspop: Max Cavalera

Een van de vaste waardes op Graspop is ongetwijfeld Max Cavalera. Momenteel trekt hij rond samen met zijn broer Iggor om de 20e verjaardag van het Sepultura-album "Roots" te vieren.

Matthias Engels

Deep Purple: de tweede Headliner met grote H

Voor het meezingmoment van de tweede festivaldag tekende ultieme headliner Deep Purple zaterdagavond present. Klassieker "Smoke on the water" werd door de goedgevoelde Graspopwei meegebruld en geneuried. De Britse hardrockers vieren volgend jaar hun zilveren jubileum. Oude knarren/gevestigde waarden boven dus, op de affiche van Graspop.

Evil Invaders: België boven op de Main Stage

Graspoporganisator Peter Van Geel wil Belgische metalgroepen een kans geven op zijn festival. Een voorbeeld daarvan zijn de (langharige) Evil Invaders, die een van de twee hoofdpodia mochten openen op de eerste festivaldag. Ondanks het vroege uur, en de dreigende regenwolken, zat de sfeer er al goed in.

Meezingmoment 1: "The final countdown" van Europe

Elke festivaldag heeft recht op zijn meezingmoment. Op dag 1 van Graspop was het prijs aan het hoofdpodium, bij ondergaande zon. "It's the final countdown" dreunde van voor tot achter op de wei, al klonk die megahit van Europe op het podium zelf niet altijd even toonvast.

Lies Borgers

Rammstein, de headliner waar iedereen op wachtte

Op de vraag "voor wie komt u dit jaar naar Graspop" zal een ruime meerderheid van de bezoekers "Rammstein" geantwoord hebben. Hoewel de Duitsers al menig keer op een Belgisch podium hebben gestaan, lukte het de organisatie van Graspop maar niet om hen in Dessel te krijgen, tot deze zomer. Het hoofdpodium werd aangepast voor de ganz geile Duitsers, die enkel een show geven als ze een heel arsenaal vlammenwerpers en vuurwerk op het publiek mogen loslaten. Gevolg: luide knallen die je tot ver buiten de festivalsite kon horen, en grote rookpluimen boven de festivalwei. Verder verkochten frontman Till Lindemann en de zijnen de licht obscene show waarvoor ze bekend staan.

Headbangen met Epica

Wie metal zegt, denkt meteen aan langharige artiesten die stevig handbangen. Dat het niet altijd mannen zijn die zich hieraan wagen, bewijst Simone Simons, de roodharige frontvrouw van de Nederlandse groep Epica. Haar lange haren wapperden in alle mogelijke richtingen in de wind. Simons bewijst met haar sterke zangprestaties dat ook verschillende metalbands met vrouwelijke frontfiguren vandaag erg populair zijn. Ook Evanescence, de Amerikaanse metalband met frontvrouw Amy Lee, staat zondag nog op Graspop.

Dee Snider, een oude vos verleert zijn streken niet

David Daniel "Dee" Snider is de frontman van Twisted Sister. Of beter was, want de hairmetalgroep nam vorig jaar afscheid van het podium. In ons land, overigens, op Alcatrazfestival in Kortrijk. Flamboyante Dee gaat wel nog solo verder, al was het hoogtepunt van zijn optreden op de mainstage van Graspop ontegensprekelijk de Twisted Sister-hit "We're not gonna take it".

Crowdsurfen verboden, of toch niet?

Officieel is crowdsurfen op elk Belgisch festival, en ook op Graspop, zo staat te lezen op de website van het festival. In de praktijk waagt menig metalhead zich eraan, en wordt dat door de organisatie oogluikend toegestaan. Meer nog: vlak voor het hoofdpodium is er een speciaal securityteam op de been, die de crowdsurfers die door de menigte tot aan het podium worden gebracht, veilig opvangen.

Matthias Engels

Niet al zwart wat de klok slaat

De ongeschreven regel wil dat festivalgangers op Graspop zich quasi volledig in het zwart kleden. Vaak met band-shirts, een streepje leer of jeans, en studs of andere "metalige" accessoires. Maar op elke regel zijn er uitzonderingen: dit groepje Nederlanders stemde hun festivaloutfit af op het zomerweer. En zo is er ook een kleurig streepje Mexico te vinden in Dessel.

Lies Borgers

Meest gelezen