De Wever over graaicultuur in Brussel: "Nu hebben SP.A en Groen plots nooit iets gehoord of gezien"

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn SP.A en Groen mee verantwoordelijk voor de graaicultuur in Brussel. "Ze stappen uit het modderbad, wanen zich volledig proper, zeggen dan "schandaal" en roepen om het hardst hun maagdelijkheid uit", zegt hij aan "VTM Nieuws. "Ik vind dat wrang."
Nicolas Maeterlinck

"SP.A en Groen zijn partijen die altijd hebben geprobeerd om in de meerderheden te zitten of daar nog steeds inzitten op sommige niveaus", zegt De Wever. "Ze hebben ook mee op PS-lijsten gestaan, altijd aan dat systeem deelgenomen. Nu hebben ze plots nooit iets gehoord of gezien."

De N-VA wil in haar confederale plannen minstens 500 van de 1.100 mandaten schrappen in Brussel. En op korte termijn moeten de 19 gemeenten fuseren, meent De Wever, zoals dat in Vlaanderen al in de jaren 70 en 80 is gebeurd. "Het is allemaal heel erg inefficiënt en het noopt ook om structuren op te zetten waar je dingen kan in verstoppen en wantoestanden welig kunnen tieren."

"Je kan dat ook aanpakken zonder een grote institutionele hervorming. Dat vergt politieke wil. Maar de eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat de Franstaligen massief in de meerderheid zitten en als zij dat niet willen, zal het ook niet gebeuren."

Crombez: "Ga niet zwijgen omdat we mee bestuurd hebben"

De SP.A stapte in de nasleep van het Samusocial-schandaal uit het Brusselse stadsbestuur. Partijvoorzitter John Crombez kondigde vanmorgen nog aan dat hij de zitpenningen in alle Brusselse gemeentelijke vzw's wil bevriezen.

Crombez zegt ook dat zijn partij de voorbije jaren geprobeerd heeft om verandering te realiseren, maar hij erkent dat er meer had kunnen gebeuren. "Het is al bijna acht jaar dat we eisen stellen voor hervormingen: minder mandaten, één politiezone, enzovoort. We hebben nooit de hefbomen kunnen gebruiken om dat allemaal te krijgen."

"Als u aan mij vraagt of het beter is om te zwijgen omdat mijn partij in de voorbije jaren mee bestuurd heeft in Brussel, dat ga ik echt niet doen."

Almaci: "De Wever valt groene klokkenluiders aan"

"In plaats van de motor te zijn van propere politiek valt Bart De Wever groene klokkenluiders aan die zelfbediening aanklagen", reageert Groen-voorzitster Meyrem Almaci via Twitter op de uitspraken van De Wever.

Meest gelezen