Duizenden betogers eisen dat Madrid vluchtelingenplichten nakomt

In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn duizenden betogers op straat gekomen om te eisen dat de Spaanse regering haar engagement nakomt en ruim 17.000 vluchtelingen opneemt in het kader van het Europese spreidingsplan. Tot nu toe heeft Spanje amper 1.304 vluchtelingen hervestigd.

De betoging in Madrid was georganiseerd door verschillende niet-gouvernementele organisaties, waaronder Amnesty International. Die organisatie wijst erop dat Madrid nog maar  1.304 vluchtelingen heeft opgenomen van de 17.300 die het had beloofd op te nemen.

In 2015 zijn alle EU-lidstaten overeengekomen om in totaal zo'n 160.000 vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië te hervestigen. Tot nu toe staat de teller op 20.000.

"Spanje doet helemaal niets van wat het beloofd heeft te doen", zegt een betoger. "Dit is een schande voor Spanje en voor Europa." In de betoging werden veel spandoeken gedragen en leuzen gescandeerd, zoals "Geen enkel menselijk wezen is illegaal."

Enkele maanden geleden demonstreerden in Barcelona nog zo'n 160.000 mensen met de eis dat Madrid haar verplichtingen in het kader van het spreidingsplan zou nakomen. 

Meest gelezen