Eerste buggyparade in Brussel tegen vuile lucht

In Brussel betogen 150 mensen met buggy's tegen de luchtververvuiling in de stad. Het initiatief gaat uit van de organisatie Bruxsel'AIR. Ze vragen drastische maatregelen aan de politiek om luchtverontreiniging tegen te gaan.

Een kleurrijk zicht op het Schumanplein in Brussel: tientallen buggy's, kinderen en volwassenen maakten zich op voor de allereerste buggyparade door de stad. Ze zijn het beu dat de luchtvervuiling in Brussel maar niet vermindert. Dat heeft vooral een grote invloed op kinderen. Hun longen, hersenen en immuunsysteem zijn nog in volle ontwikkeling en hun luchtwegen zijn meer doorlaatbaar dan die van volwassenen.

Weg uit Brussel?

Ze zullen de gevolgen van deze vervuiling de rest van hun leven mee dragen, met name door een verminderde longcapaciteit of functioneren van de hersenen. Voor de meeste ouders hier is dat een goede reden om te betogen. "Ik sta mee om te ijveren voor gezonde lucht voor mijn kinderen", zegt mama Sara De Schepper, "Ik gebruik zelf de fiets en ik voel toch dat ik moeite heb om te ademen, met al die uitlaatgassen van de auto's." Het gaat zelfs zover dat ze erover nadenkt om Brussel te verlaten. "Ik denk daarover na, maar het is nog geen beslissing die ik heb genomen."

Op naar een andere mobiliteit

Ook papa Tim Bresseleers wil propere lucht in de grote steden. "Er is enorm veel uitstoot, vooral van de dieselauto's, en dat is niet goed voor ons, en vooral niet voor onze kinderen." Hij is opgetogen met het initiatief van Bruxsel'AIR om met buggy's te betogen. Er moeten ook dringend maatregelen genomen worden. "Eerst moeten de meest vervuilende auto's uit de stad geweerd worden. Ten tweede moeten we gaan naar meer deelauto's, beter openbaar vervoer en betere infrastructuur."

Meest gelezen