Fransen in overzeese gebieden gaan nu al stemmen

De tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen is vandaag al van start gegaan in een aantal overzeese gebieden en voor de Fransen in Noord- en Zuid-Amerika. In Frankrijk zelf wordt morgen gestemd. Het lijkt vrijwel zeker dat de nieuwe centrumpartij van president Emmanuel Macron een klinkende overwinning zal halen.

Vandaag kunnen de inwoners van Saint-Pierre et Miquelon, Guyana, de Franse Antillen en Frans-Polynesië hun stem al uitbrengen. Dat geldt ook voor Fransen die wonen in Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika of in het Caraïbische gebied. Morgen is de rest van de Franse burgers aan de beurt.

In totaal kunnen meer dan 47 miljoen kiezers hun stem uitbrengen, maar naar alle verwachting zal de opkomst laag zijn. Het lijkt erop dat veel Fransen kiesmoe zijn na de presidentsverkiezingen, die ook al in twee rondes verliepen. Bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen, vorige week, was de opkomst historisch laag (51,3 procent).

Hoe dan ook stevent "La République en Marche" (LREM), de nieuwe centrumpartij van president Emmanuel Macron, af op een monsterscore. Na de eerste ronde bleek al dat LREM ruim op kop lang met 32,3 procent van de uitgebrachte stemmen. Het traditioneel rechtse "Les Républicains" kreeg toen 21,5 procent, het extreemlinkse "La France insoumise" 13,7 procent, het extreemrechtse Front National 13,2 procent en de socialistische PS 9,5 procent. 

1151 kandidaten blijven over

Na de eerste ronde blijven er nog maar 1.151 van de 7.877 kandidaten over die meedingen naar een zitje in de 577 leden tellende Assemblée Nationale.

Bij die eerste ronde hebben zich maar 4 kandidaten rechtstreeks kunnen plaatsen, door meer dan 50 procent te halen. In de andere kiesdistricten nemen de twee kandidaten het tegen elkaar op die vorige week het best hebben gescoord. In één kiesdistrict gaat de strijd tussen 3 kandidaten die meer dan 12,5 procent hebben gehaald.

Meest gelezen