May trekt boetekleed aan na gesprek met slachtoffers torenbrand

De Britse premier Theresa May geeft toe dat de hulpverlening aan de slachtoffers van de brand in de Grenfell Tower "niet goed genoeg" was. Ze had vanmiddag een lang gesprek met 15 overlevenden van de brand van eerder deze week. Intussen zegt de politie dat 58 mensen vermist en vermoedelijk dood zijn.

De kritiek op May in verband met de manier waarop ze de toestand na de brand in Kensington aanpakt, lijkt met de dag te groeien. Haar onderkoelde en weinig meelevende manier van reageren is veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Ook vandaag werd tegen haar geprotesteerd in Downing Street, vóór haar ambtswoning.

Vanmiddag heeft de premier 15 overlevenden van de brand in de Grenfell Tower ontvangen in haar ambtswoning. Het gesprek duurde ruim twee uur. Achteraf erkende ze dat er grote frustraties in de buurt van het uitgebrande torengebouw heersen, vooral omdat er zo weinig informatie beschikbaar is. "Eerlijk gezegd was de steun aan de gezinnen die hulp en informatie nodig hadden aanvankelijk gewoon niet goed genoeg", aldus May.

"Na te hebben geluisterd naar de bezorgdheden van de families van de slachtoffers heb ik meteen bevolen om die mensen beter te helpen. Het gaat om mensen die alles zijn kwijtgespeeld in de brand en alleen nog de kleren hebben die ze droegen", zegt ze nog. "Het noodfonds van 5 miljoen pond zal meteen aangesproken worden. Als er meer geld nodig is, zal dat vrijgemaakt worden."

Mogelijk 58 doden

De tol van de spectaculaire brand van de Grenfell Tower in Londen loopt verder op. De politie heeft het nu over 58 vermisten die vermoedelijk ook overleden zijn. Bij dat aantal horen ook de 30 doden die eerder al bevestigd waren.

"Ik moet u jammer genoeg melden dat er die bewuste nacht 58 mensen aanwezig waren in de Grenfell Tower die nog worden vermist", zegt politiewoordvoerder Stuart Cundy. "We moeten ervan uit gaan dat zij dood zijn." 

Nog volgens Cundy zijn de 30 doden over wie tot nu toe sprake was inbegrepen in het nieuwe cijfer. De politie sluit ook niet uit dat het dodental nog verder kan oplopen. De Britse openbare omroep BBC gaat uit van een 70-tal dodelijke slachtoffers.

Dat er drie dagen na het "towering inferno" nog altijd geen duidelijkheid bestaat over het aantal slachtoffers komt omdat de politie het volledig uitgebrande torengebouw nog altijd niet helemaal heeft kunnen doorzoeken. Gisteren hebben de hulpdiensten hun zoektocht naar eventuele slachtoffers nog moeten onderbreken omdat er instortingsgevaar dreigde, maar nu is het gebouw weer voldoende veilig verklaard.

In het Londense district Kensington heerst nogal wat ongenoegen omdat eerdere klachten over de veiligheid in de Grenfell Tower grotendeels onbeantwoord zijn gebleven. Ook de aanpak van de hulpverlening na de brand en de koele reacties van de regering-May leiden tot ergernis.

Meest gelezen