Nieuwe gemeentefusie op komst, tussen Neerpelt en Overpelt

De Limburgse gemeenten Neerpelt en Overpelt willen fuseren. Het voorstel wordt in beide gemeente op een extra gemeenteraad op maandag 26 juni voorgelegd. Het is de bedoeling dat de nieuwe gemeente op 1 januari 2019 van start gaat. Het is nog niet duidelijk hoe die zal heten.

Zo gauw beide gemeenteraden het fusievoorstel hebben goedgekeurd, kan de praktische kant van de fusie worden uitgewerkt. Elke fusiegemeente krijgt schuldvermindering van de Vlaamse regering, en daar hebben Neerpelt en Overpelt wel oren naar. Beide burgemeesters hebben al beloofd dat niemand van hun gemeentepersoneel zijn baan zou verliezen, al willen Neerpelt en Overpelt uiteraard wel verregaand samenwerken.

Als de fusie wordt goedgekeurd, dan kan de nieuwe Limburgse gemeente vanaf 1 januari 2019 van start gaan. Een naam voor de nieuwe gemeente, met in totaal een kleine 32.000 inwoners, is er nog niet. In de buurt van de fusiegemeente ligt trouwens een andere fusiegemeente: vanaf 1 januari fuseren Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek immers tot "Oudsbergen".

Vijfde gemeentefusie

Verspreid over heel Vlaanderen is dit de vijfde fusie die eraan komt. Naast de twee Limburgse fusies zien in Oost-Vlaanderen telktens 2 gemeenten brood in een fusie: Aalter en Knesselare, en ook Zingem en Kruishoutem. Ook in de provincie Antwerpen is er fusiebereidheid, bij Sint-Amands en Puurs, die er op termijn ook misschien Bornem nog bijnemen.

Meest gelezen