SP.A-voorzitter Crombez: "Bevries de zitpenningen voor Brusselse politici"

SP.A wil zitpenningen in alle Brusselse gemeentelijke vzw's bevriezen tot duidelijk is welke cumuls en vergoedingen alle politici hebben. Daarover loopt een parlementair onderzoek en zolang dat loopt, willen de socialisten geen zitpenningen meer betalen.

Maandag worden alle SP.A-verkozenen in de 19 Brusselse gemeenten op de hoogte gebracht van de eis om alle zitpenningen te bevriezen. Ze moeten die eis voorleggen in hun gemeenteraad, schrijft Het Laatste Nieuws.

Eerst het onderzoek, dan weer zitpenningen

Op dit moment voert een Brusselse parlementaire commissie onderzoek naar de wantoestanden bij de daklozenopvang Samusocial en de Keukens van Brussel. Ook het parket en de stad Brussel onderzoeken de hoge vergoedingen.

"Er stroomt zoveel belastinggeld naar die zitpenningen terwijl de onderzoeken nog lopen", zegt SP.A-voorzitter John Crombez. "Laat ons die onderzoeken eerst doen voor die zitpenningen opnieuw betaald worden. Het belangrijkste is dat het geld niet naar buiten stroomt zolang die onderzoeken duren."

Aangezien SP.A in 9 van de 19 Brusselse gemeenten in de meerderheid zit, heeft Crombez er goede hoop op dat zijn voorstel het zal halen. "Dat iedereen maar bewijst dat ze meer willen doen dan alleen maar praten." 

Maar alle zitpenningen terugvragen hoeft niet

Intussen vindt voorzitster van Open VLD Gwendolyn Rutten dat de afgetreden burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta hun hoge zitpenningen die ze kregen bij Samusocial moeten terugbetalen. Ze zouden die gekregen hebben voor vergaderingen die nooit plaatsvonden. John Crombez begrijpt de vraag van Gwendolyn Rutten. "Het verhaal van Yvan Mayeur en Samusocial is zo extreem en schaadt de politiek zo erg dat ik snap dat Gwendolyn dat zegt."

Maar hij wil niet zover gaan om alle zitpenningen van alle Brusselse politici terug te vorderen. "Ik denk dat daar het onderzoek rechtmatig is om na te gaan of het wel redelijk is dat mensen zoveel hebben gekregen, en als dat niet zo is, moeten we het terugvorderen. Maar we mogen niet veralgemenen omdat we deze week een paar dingen hebben gezien die schandalig waren."

Meest gelezen