Verkoeling zoeken in zwemvijvers of recreatiedomeinen? Helaas, veel redders hebben examens

Met het mooie weer van de voorbije weken (én de komende dagen) zakken veel mensen af naar zwemvijvers en recreatiedomeinen. Op zoek naar verfrissing, op zoek naar water, op zoek naar zwemruimte. Maar dat laatste is soms een probleem. Niet alle recreatiedomeinen en –vijvers kunnen de nodige redders garanderen. De boosdoener? De examens van de redders-studenten.

Het is het geval bij De Ster in Sint-Niklaas. Vandaag is er geen bewaakte zwemzone, dus kan er niet gezwommen worden. Morgen wél. Maar het probleem duikt telkens de kop op bij mooie dagen in juni. Pieter De Baets, directeur van De Ster: “Wij werken met jobstudenten en zij hebben examens nu. Dus is echt elke dag de ganse poule afbellen én hopen dat we aan voldoende geïnteresseerden geraken. Anders geen zwemzone, we kunnen de veiligheid gewoonweg niet garanderen dan. Ja, deze periode is zeer moeilijk te beredderen. In de zomer is er geen enkel probleem.”

Anders is het in de Blaarmeersen in Gent. Daar kan je dit weekend wel water in, redders genoeg, maar toch is het ook telkens weer zoeken een beetje bang afwachten, zegt Bruno Possendorfer, van Farys, dat de Blaarmeersen uitbaat: “Ook voor ons os het bellen en zoeken. De week vooraf kijken we al naar weersites, om op tijd rond te bellen. In de zomer loopt het vlotter, dan liggen de redders vast. Bovendien hebben wij –anders dan veel anderen- redders kunnen inschakelen van de overdekte zwembaden in de stad. En in september begint het opnieuw, dan zijn veel redders ook ingenomen door hun examens.”

Knelpuntberoep

Is het een knelpuntberoep dan? “Neen, dat nu ook weer niet”, zegt Possendorffer, “maar het zou leuk zijn dat er een grotere poel is om uit te vissen. Wie interesse heeft om redder te worden en om een brevet te halen, doe maar, zou ik zeggen”.

Aan zee stelt het probleem zich niet. Van nu tot half september zijn er genoeg redders voorhanden. Dat zijn er zowat 1.400 in totaal, zij zorgen ervoor dat elke badplaats, van De Panne over Klemskerke tot Knokke-Heist, minstens één bewaakte zwemzone heeft.

Meest gelezen