Vis zonder gezicht duikt op uit de diepste krochten van de oceaan

Voor de oostkust van Australië hebben wetenschappers een vis zonder gezicht opgevist. Het gaat om een exemplaar uit het geslacht Typhlonus nasus dat op een diepte van 4.000 meter leeft en zich zelden laat zien.

Een vis met een vreemd, lobvormig hoofd die schijnbaar geen ogen of mond had: dat hebben wetenschappers eind mei op een diepte van 4.000 meter aangetroffen en boven water gehaald tijdens een expeditie in het Jervis Bay Commonwealth Marine Reserve voor de kust van New South Wales in Australië.

Aanvankelijk hadden ze geen flauw idee om welke vissoort het ging, tot het een van de wetenschappers begon te dagen dat het een exemplaar uit het geslacht Typhlonus nasus betrof.

Extreme omstandigheden

Het bizarre uiterlijk van de vis is een gevolg van de extreme omstandigheden waarin de soort leeft. 4.000 meter onder de zeespiegel bedraagt de temperatuur amper 1 graad Celsius en is de druk kolossaal. De vis heeft wel degelijk ogen, alleen zitten die diep onder de huid verstopt. Zijn mond bevindt zich aan de onderkant van zijn kop.

De Typhlonus nasus is voor het eerst waargenomen op 25 augustus 1874 in de Koraalzee voor de noordoostelijke kust van Australië, toen op een diepte van 4,5 kilometer. Hoewel de soort zeldzaam is, is ze wijdverspreid. Zo komt ze voor in de Arabische Zee en de wateren rond Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Japan en Hawaï.

Meest gelezen